Semnificaţia numerelor biblice

În textele biblice, numerele au anumite semnificații. Oamenii au fost fascinați de simbolurile acestora, dar mai ales de importanța pe care aceste cifre o pot avea în viața de zi cu zi.

Sursele biblice conțin numeroase numere, care, în afara utilizării lor pentru a preciza cantitățile, au și numeroase simboluri. Cu toate că textele biblice nu au explicat niciodată semnificația acestor numere, specialiștii au reușit să le descifreze mesajele lor ascunse. De exemplu, există și o numerologie biblică, în cadrul căreia fiecărei persoane îi corespunde un număr religios protector, care îi poate influența alegerile.

Numărul 1 – Unitatea

Cifra 1 este semnifică Divinitatea – Dumnezeu, care este Unic. În numeroasele pasaje biblice, găsim exprimarea „Eu sunt” – „Eu sunt Dumnezeul tatălui tău, Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov!” În Biblie, exprimarea divină „Eu sunt” este folosită de 811 ori.

În Noul Testament, unicitatea lui Dumnezeu este menționată prin: „Există doar un singur Dumnezeu”, „un singur Dumnezeu adevărat”, „singurul stăpânitor”, Împăratul împăraților și Domnul domnilor”, „Este un singur Domn, o singură credință, un singur botez. Este un singur Dumnezeu și Tată al tuturor, care este mai presus de toți, care lucrează prin toți și care este în toți”. De asemenea, cifra 1 reprezintă și unitatea dintre Iisus și Tatăl sau cea între Dumnezeu și credincioși.

Numărul 3 – Sfânta Treime

Semnificația religioasă a cifrei este reprezentată de Sfânta Treime sau Trinitatea, formată din Dumnezeu, Sfântul Duh și Iisus. În Biblie nu se face efectiv referire la Sfânta Treime, însă există pasaje care descriu Trinitatea. Chiar dacă Dumnezeu, Sfântul Duh și Iisus sunt prezentați separați, Ei formează un tot unitar. Alte semnificații religioase ale cifrei 3: Iisus a petrecut în mormânt 3 zile, iar Avraam a fost, de asemenea, vizitat de 3 îngeri. Cu toate că semnificația Sfintei Treimi nu poate fi pe deplin înțeleasă, Ea este un adevărat temei al Bisericii Ortodoxe.

Numărul 7 – desăvârșirea

Număr sacru în textele biblice, 7 simbolizează perfecțiunea, desăvârșirea și întregul. Atât în Vechiul, cât și în Noul Testament, cifra 7 este folosită de multe ori, ceea ce arată că și simbolistica asociată ei este un bogată. Zidul Ierihonului a fost înconjurat de 7 preoți în 7 zile, 7 sunt zilele săptămânii, în a șaptea zi, Dumnezeu s-a odihnit, după ce a creat tot ceea ce există („în ziua a șaptea, S-a odihnit Dumnezeu de toate lucrările Sale pe care le făcuse”). De asemenea, „Faraon a visat șapte vaci grase și șapte slabe, șapte spice pline și șapte seci” și „șapte perechi de animale și păsări curate a poruncit Dumnezeu lui Noe să bage în corabie înainte de a începe potopul”.

Cifra 9 – judecata

În Biblie, numărul 9 apare de cel puțin 50 de ori. Fiind un rezultat al 3X3 (Sfânta Treime), acest număr este asociat cu Judecata supremă. De asemenea, Iisus a murit în al 9-lea ceas al zilei, iar sufletul are nevoie să parcurgă 9 trepte cerești spre mântuire. Cifra 9 este folosită și pentru a descrie darurile Duhului Sfânt: darul înțelepciunii, al cunoștinței, al credinței, al vindecării, al minunilor, al prorociei, darul deosebirii duhurilor, cel al feluritelor limbi și darul tălmăcirii limbilor.

Numărul 12 – alegerile divine

12 sunt lunile anului, 12 sunt orele zilei, 12 sunt semnele zodiacale. În textele biblice, 12 reprezintă una dintre alegerile pe care le-a făcut Iisus, mai precis cei 12 apostoli: Simon-Petru, Andrei, Ioan, Iacob, Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iacob (fiul lui Zevedeu), Iuda, Simon-Zelotul și Iuda Iscarioteanu (care va fi înlocuit cu Matia). Apostolii au fost alături de Iisus în ultimii lui trei ani din viața pământeană. Tot Biblia ni-l descrie pe Iisus ca venind la Ierusalim la 12 ani, împreună cu Maria și Iosif. După trei zile în care s-a pierdut, Iisus a fost găsit în Templu.

Numărul 40 – regăsirea prin credință

O altă cifră cu semnificații biblice bogate este 40. Timp de 40 de zile și 40 de nopți a stat Moise pe munte fără să mănânce pâine și fără să bea apă, după care a primit de la Dumnezeu cele două table ale Legii. Potopul a durat 40 de zile și 40 de nopți, ceea ce arată dispariția generației păcătoase și ridicarea unui nou neam omenesc. Din acest punct de vedere, 40 este numărul de zile necesar pentru transformare și pentru ispășire, făcând referire la păcat și la pedeapsă. Prin post și rugăciune, păcatele pot fi decantate. La fel ca și Moise, și Iisus și Ilie au postit 40 de zile. Tot din textele biblice aflăm că evreii au traversat deșertul timp de 40 de zile, după care s-au eliberat din robie.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Simbolurile ascunse ale numerelor

Written By
More from Renate Daily

Laika, primul animal trimis în spaţiu

Pe 3 noiembrie 1957, maidaneza Laika ajungea pe orbită la bordul navei...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *