Ţara din Europa al cărei drapel se aseamănă cu cel al României. Nu are armată şi nici aeroport

Multe state au lucruri în comun, cum ar fi steagurile. De exemplu, drapelul României şi cel al Andorrei seamănă mult, diferenţa făcându-l o stemă.

Andorra este al şaselea cel mai mic stat din Europa. Se află la poalele munţilor Pirinei, între Franţa şi Spania, şi are doar 468 de kilometri pătraţi, fiind de trei ori mai mic decât Londra. Aşadar, poate fi vizitat într-un weekend.

Denumirea oficială a ţării este Principatul Andorrei, iar capitala este Andorra la Vella. Limba oficială este catalana, alte limbi care se vorbesc aici fiind spaniola, franceza şi portugheza.

Andorra trăieşte din turism, principala activitate economică a ţării. Anual, peste 10 milioane de turişti vin să viziteze Andorra. Iarna, este o destinaţie potrivită pentru schi, iar în restul anului pentru drumeţii şi shopping. Cea mai aglomerată zonă a ţării este capitala, care se află la 1.029 metri altitudine.

Steagul Andorrei se aseamănă cu cel al României  

Adoptat în 1866, drapelul Andorrei are culorile albastru, galben şi roşu. Din punct de vedere al nuanţelor culorilor, drapelul seamănă cu cel al României, diferenţa făcând-o stema de pe steagul Andorei. Sub stemă, se află deviza, în latină – VIRTVS VNITA FORTIOR („Virtutea unită este mai puternică”).

Steagul Andorrei. Foto: Pixabay

Fără armată şi aeroport

Andorra nu are armată şi nici minister al apărării. Cu toate acestea, protecţia acestui stat este asigurată în urma unor tratate semnate cu Franţa şi Spania. Există totuşi în Andorra o mică armată de voluntari (Sometent) cu vârsta cuprinsă între 21 şi 60 de ani, care deţin funcţii pur ceremoninale. Aceşti voluntari participă şi în situaţii de dezastre naturale sau urgenţe.

Totodată, Andorra nu are aeroport. Cele mai apropiate aeroporturi sunt cel din Barcelona, Spania, El Prat, şi cel din Toulouse, Franţa. La ambele se poate ajunge cu maşina în aproximativ trei ore.

@drenate Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

De ce se aruncă orez peste cuplurile proaspăt căsătorite?

Aruncarea cu orez peste miri, la sfârşitul ceremoniei de oficiere a căsătoriei,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *