Vara, anotimpul ideal pentru a slăbi sănătos

Pentru că oferta de alimente sănătoase precum legumele și fructele este mai generoasă vara, acest anotimp este ideal pentru a pierde din kilogramele în plus, fără prea mari eforturi. În plus, în sezonul estival putem slăbi fără riscuri asupra sănătății, desigur, dacă facem alegerile alimentare corecte.

Vara, mulți dintre noi vrem să arătăm mai slabi, mai ales că ne expunem mai mult corpul. Din fericire, vara este și anotimpul în care putem slăbi mai ușor, de aceea ar trebui să folosim acest avantaj. La temperaturile ridicate specifice verii, nevoile noastre nutriționale se modifică. Astfel, nu mai avem nevoie de atât de multe calorii ca și în sezonul rece, de pildă. Dimpotrivă, simțim nevoia de a consuma mai multe fructe și legume, acest avantaj putând fi speculat de persoanele care vor să slăbească. În locul caloriilor, care iarna „ne țin de cald”, vara ne facem plinul cu vitamine și minerale. În plus, vara putem profita de ieșirile în natură pentru a face mai mult sport ca de obicei, ceea ce ajută în lupta cu surplusul de kilograme. Pentru o slăbire eficientă, vara trebuie să se renunțe la alimentele prăjite, la dulciurile concentrate, la produsele de patiserie și de tip fast-food. Hidratarea este foarte importantă vara, mai ales că pe căldură pierdem mai multă apă prin transpirație. Însă hidratarea este necesară și pentru sănătatea digestivă și implicit pentru a slăbi.

Mizează pe salate

Vara nu mai avem nevoie de atât de multe proteine (carne), ci de mai multe mâncăruri ușoare, pe bază de legume. De exemplu, salatele reprezintă o masă ușoară, care nu necesită petrecerea unui timp prea mare în bucătărie. Ideale sunt salatele cu roșii, castraveți, ardei, ceapă, la care se pot adăuga porții mici de carne de pui, somon sau brânză slabă.

Pentru că vara ne petrecem mult timp în natură, putem profita de acest lucru pentru a face grătare. Prin acest tip de preparare, carnea mai pierde din grăsimi, ceea ce înseamnă că și conținutul caloric este mai redus.

Fructe, nu dulciuri

În special iarna, simțim nevoia unui „carburant” precum ciocolata, biscuiții și prăjiturile. Însă vara este timpul potrivit să facem unele modificări în alimentație, nu numai pentru a slăbi, ci și pentru a avea un stil de viață sănătos. Atunci când simțim nevoia unui „dulce” îl putem înlocui cu fructe, zahărul din acestea (fructoza) fiind mult mai sănătos, pentru că nu duce la creșterea bruscă a glicemiei așa cum o face zahărul obișnuit din dulciurile concentrate. Printre fructele care „taie foamea” și induc senzația de sațietate se numără mărul. În afara beneficiilor nutriționale aduse (vitamine și minerale), mărul conține pectine (în coajă), care normalizează nivelul zahărului în sânge, prin urmare, nu mai simțim nevoia de gustări calorice. În plus, fibrele conținute de măr ajută digestia, element important în procesul de slăbire.

Aliații contra kilogramelor în plus

Roșia. Proaspătă (în salate) sau gătită, roșia este „regina” verii. În plus, roșia are doar 20 kcalorii la 100 grame, ceea ce înseamnă că trebuie inclusă în meniul celor care vor să slăbească.

Pepenele. Fruct cu o mare putere de hidratare (conține 90% apă), dar și cu un conținut bogat în vitamine și minerale, pepenele are puține calorii (conține 30 kcalorii la 100 grame). De asemenea, pepenele ajută și la eliminarea toxinelor pe cale renală.

Ardeiul gras. Cu doar 20 de kcalorii la suta de grame, ardeiul gras conține capsaicină, o substanță care intensifică arderile metabolice.

Castravetele. Sărac în calorii și bogat în fibre, castravetele conține 95% apă. Castravetele are importante calități depurative, adică elimină apa din țesuturi (responsabilă de aspectul „pufos” al mâinilor sau picioarelor).

Dovleceii. Cruzi sau preparați termic, dovleceii se numără printre legumele care ajută la slăbit, având un conținut de 18 kcal la 100 grame. Sucul proaspăt de dovlecei poate preveni și trata constipația. În dietă, este bine să se evite dovleceii pane, pentru că rețin mult ulei.

Vinetele. Aceste legume de sezon sunt o alegere perfectă în curele de slăbire. În afară de faptul că sunt hidratante, având un conținut de apă de 93%, vinetele conțin și vitamine (A și C) și minerale (potasiu, calciu, magneziu) necesare pentru menținerea sănătății. În cadrul curelor de slăbire, vinetele trebuie preparate pe grătar sau ca salată (fără maioneză), nu prăjite, pentru că absorb mult ulei.

Varza albă. Consumată mai ales ca salată, varza albă conține fibre, inducând repede senzația de sațietate, ceea ce o recomandă în curele de slăbit, mai ales că are și un conținut caloric redus (50 kcal la 100 grame). Atenție! Nu este recomandată cura cu supă de varză, deoarece este restrictivă (sărăcește organismul de nutrienți), lucru ce atrage apariția mai multor probleme de sănătate.

Citeşte şi: Ce ar trebui să mănânci mai des dacă vrei să slăbeşti

Written By
More from Renate Daily

Vizierele de protecţie: te protejează sau nu de coronavirus?

Personalul medical, vânzătorii de la magazine, farmaciştii, pompierii şi poliţiştii sunt câteva...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *