De unde provin diamantele lumii. Cele mai importante mine de unde se extrage această piatră preţioasă

Unul dintre cele mai valoroase minerale cunoscute, diamantul este, în acelaşi timp, şi o piatră preţioasă căutată. Nu de puţine ori, aceste roci la care multe femei râvnesc au generat conflicte, sclavie şi abuzuri, dar şi un comerţ prosper. Cea mai importantă sursă pentru aceste roci este Africa, unde, în secolul trecut, exploratorii au descoperit numeroase zăcăminte de diamante. Din păcate, adesea, mulţi oameni de pe Continentul Negru îşi pierd viaţa în urma războaielor pe care le generează diamantele.

Africa

O importantă concentraţie de mine de diamante se află pe continentul african. Una dintre cele mai mari este Jwaneng din Botswana, deschisă în anul 1982, considerată cea mai bogată mină de diamante din lume. Este deţinută de compania Debswana, realizând aproape 70% din încasările acestei firme, şi are în jur de 2.000 de angajaţi. O altă mină aparţinând companiei Debswana este Orapa din Botswana, care a fost deschisă în 1971. Din punctul de vedere al rezervelor este clasată pe locul al nouălea din lume. Suprafaţa explorată a minei este de 100 de hectare. În 1999 şi-a dublat capacitatea. Anual,în jur de 20 de milioane de tone de minerale diamantifere sunt extrase de aici. Mina a produs în 2006 17 milioane de carate, adică 10% din producţia mondială de diamante.

La rândul ei, mina Venetia din Africa de Sud are o importantă activitate în extragerea acestui mineral preţios. Inaugurată în 1992 de către compania De Beers, Venetia este o mină deschisă, producând în jur de 40% din volumul total de diamante din Africa de Sud.

În Angola, o importantă mină de diamante este Catoca, deţinută de un consorţiu internaţional. Are rezerve importante de diamant estimate la aproximativ 130 de milioane de carate. Catoca produce aproape 70% din totalul de diamante din Angola.

Rusia

În Rusia întâlnim numeroase mine de diamante, multe dintre ele faimoase pentru diverse recorduri. De pildă, în Mirny (Siberia), întâlnim cea mai adâncă groapă excavată de om. Cu o adâncime de un kilometru şi cu un diametru de 1.200 de metri, Mirny este o mină deschisă exploatărilor încă din 1955. Spaţiul aerian de deasupra minei a fost închis în urma unor incidente care s-au petrecut aici.

O altă mină importantă este Yubileyny (Jubilee), care se află ân Republica Saha (Iakuţia). Cunoscută ca una dintre cele mai mari mine de diamante din întreaga lume, Yubileyny are depozite de aproape 153 de milioane de carate. Mina este condusă de o filială locală a grupului Alrosa, care deţine cele mai multe mine de diamante din Rusia.

Tot în Iakuţia mai găsim şi o altă mină cu importante rezerve de diamante, Udachny. Este o mină deschisă, descoperită în 1955 şi care ar adăposti o rezervă în valoare de 152 de milioane de carate.  

Canada

La o distanţă de 300 de kilometri de Yellowknife, Canada, se află mina de diamante Diavik. Este o mină deschisă care produce în fiecare an în jur de 1.600 kilograme de diamante. Este o adevărată resursă economică a regiunii, aici lucrând în jur de 700 de persoane, cifra de afaceri fiind de peste 100 de milioane de dolari canadieni anual. Zona a fost explorată din 1992, iar lucrările au început ân 2001.

Tot în Canada, în partea de nord-vest, la 200 km sud de Cercul Polar se află mina de diamante Ekati. Numele acestei mine („lac gras”) face referire la filioanele albe de piatră de cuarţ din această zonă, asemănătoare grăsimii de ren. În 1985 au fost găsite aici primele urme de diamante, după care au urmat ani buni de introspecţii. Regiunea este bogată în kimberlit, rocă vulcanică în componenţa căreia se găsesc cristale de diamante. În Ekati există peste 156 de filoane de kimberlit, dintre care cel puţin şase conţin diamante.  

Australia

În Australia, exploatarea diamantelor a început din 1976, cu toate că prezenţa acestor nestemate este atestată din 1851 în această regiune. Una dintre cele mai cunoscute mine de diamante de aici este Argyle, situată în Kimberley, în partea de nord a Australiei Occidentale. Particularitatea acestei mine este prezenţa diamantelor roz, producând peste 90% din acest acest diamant la nivel mondial. Este bine de ştiut că diamantele roz sunt vândute mult mai scump decât cele albe, unul dintre motive fiind raritatea lor. De asemenea, Argyle furnizează şi diamante cu nuanţa şampaniei sau a coniacului, precum şi rarele diamante albastre. Această mină este deţinută de grupul minier anglo-australian Rio Tinto, aceeaşi care are şi mina Diavik din Canada. Unul dintre diamantele deţinute de Rio Tinto, Argyle Phoenix, de 1,56 carate a fost vândut în 2013 cu suma de 2 milioane de dolari.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Prinţul Harry, mai sincer ca niciodată în cartea sa de memorii

Cartea „Rezervă” (Spare) este volumul de memorii cu care Prinţul Harry a...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *