Numele Vesna Vulovic este probabil necunoscut în zilele noastre, dar povestea ai a făcut ocolul lumii în 1972, când a fost protagonista unei întâmplări extraordinare.
În ianuarie 1972, Vesna Vulovic, care avea 22 de ani pe atunci, era însoţitoare de zbor în cadrul liniilor aeriene iugoslave, JAT (în prezent, Air Serbia). Confundată cu altă colegă, pe care o chema tot Vesna, tinerei i s-a cerut să lucreze pe zborul JAT 367, pe ruta Stockholm – Belgrad, cu escală în Copenhaga. După mai puţin de o oră, în cala avionului s-a produs o explozie. Pasagerii şi întregul echipaj, în total 28 de persoane, au murit în urma tragediei şi probabil că şi Vesna Vulovic ar fi avut aceeaşi soartă.
A supravieţuit după ce a căzut în gol 10.160 de metri
Vesna Vulovic a supravieţuit în urma căzăturii, de la 10.160 de metri înălţime. Ea a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind singura supravieţuitare a celei mai înalte căzături, fără paraşută. Şi, totuşi, cum a reuşit să supravieţuiască? Foarte probabil, acest lucru are legătură cu poziţia sa în avion în momentul exploziei. În timpul fuzelajului, ea se afla în spatele aeronavei cu căruciorul de mâncare, iar acest lucru i-a conferit un avantaj faţă de ceilalţi pasageri.
În urma investigaţiilor, s-a descoperit că explozia a fost cauzată de o bombă plasată într-o servietă plasată în compartimentul de bagaje al aeronavei.
Stewardesa a fost salvată de un sătean, Bruno Honke, fost medic, care i-a auzit ţipetele. Acesta a reuşit să o ţină în viaţă până la sosirea echipei de salvatori.
După mai multe zile de zile de comă, Vesna s-a trezit la spital, alături de părinţi. Era grav rănită: avea picioarele şi coastele rupte, craniul și vertebrele fracturate, precum și pelvisul zdrobit. Dar, dincolo de toate acestea, trăia! Iniţial, a fost paralizată de la brâu în jos, dar, în urma recuperării, şi-a revenit miraculos. Ea a lucrat din nou în cadrul liniilor aeriene, dar nu ca însoţitoare de zbor. Femeia nu și-a adus niciodată aminte ce s-a întâmplat în accident. Ea a declarat în 2008 că își amintește doar că a salutat pasagerii înainte de decolarea de pe aeroportul din Danemarca și că apoi s-a trezit la spital cu mama sa alături, informează The Guardian.
Vesna Vulovic a devenit o eroină naţională în ţara sa şi însuşi preşedintele Tito a decorat-o. Paradoxal, nu se considera o norocoasă, potrivit Amusing Planet. În 2016, a murit, la vârtsa de 66 de ani, în apartamentul său din Belgrad.
Citeşte şi: Aristotel Onassis, grecul care a avut lumea la picioare