Soraya, regina cu ochi trişti. A fost repudiată pentru că nu a putut avea copii

A doua soţie a şahului Iranului, Mohammed Reza Pahlavi, Soraya Esfandiary-Bakhtiari a fost o regină îndrăgită şi apreciată. Însă imposibilitatea de a oferi un moştenitor a dus la apariţia tensiunilor în mariajul său. Deşi a fost marea iubire a şahului iranian, Soraya a fost repudiată. În ultima parte a vieţii, a trăit la Paris.

Soraya, în 1956. @wikipedia

Fiică a unui diplomat iranian, Khalil Esfandiary Bakhtiary, şi a unei nemţoaice născută la Moscova, Eva Karl, Soraya Esfandiary-Bakhtiari s-a născut în 1932 la Isfahan, Iran. A crescut în oraşul său natal şi la Berlin, după care şi-a continuat studiile în Elveţia şi la Londra. În afara limbii natale, persana, Soraya cunoştea şi germana, engleza şi franceza.

Marea iubire a şahului Iranului

În 1948, frumoasa Soraya i-a fost prezentată şahului Iranului Mohammed Reza Pahlavi, care era divorţat recent de Fawzia a Egiptului. Cei doi s-au plăcut imediat şi s-au logodit, ocazie cu care şahul i-a oferit un inel cu diamante.

Căsătoria lor a avut loc la 12 februarie 1951 la Palatul de Marmură din Teheran. A fost o nuntă fastuoasă, cu aproape 2.000 de invitaţi, iar printre cadourile primite s-a numărat un set de birou cu diamante negre trimis de Stalin.

Nu mai puţin de 1,5 tone de orhidee, lalele și garoafe au fost trimise cu avionul din Olanda. Mireasa a purtat o rochie cu perle şi 10.000 de diamante, creaţie Christian Dior.

Soraya nu era considerată de clericii musulmani o partidă bună pentru şah, fiind considerată o „fată pe jumătate europeană”, nefiind crescută ca un musulman. În ciuda acestui lucru, Soraya a fost marea iubire a şahului Iranului.

Soraya și șahul Iranului în 1953. @wikipedia

În cei şapte ani de căsătorie, Soraya a fost o regină modernă. A fost iubită de poporul iranian, care o considera un simbol al frumuseţii. A făcut vizite oficiale în SUA, Marea Britanie, Germania de Vest şi URSS. Nu a avut relaţii prea bune cu soacra sa, Tadj ol-Molouk, şi nici cu sora şahului, Ashraf ol-Moulk Pahlavi, cu care rivaliza pentru iubirea acestuia. A fost în conflict şi cu Ernest Perron, secretarul şi prietenul şahului. Soraya a avut însă prieteni, printre care Aristotel Onassis, cu care se întâlnea iarna la schi în Elveţia, vara la Saint-Tropez şi la Paris în weekend-uri. Soraya a făcut furori şi la Hollywood, unde în timpul unei călătorii, a apărut la schi nautic în bikini, potrivit vanityfair.fr.

Nu a putut avea copii

Însă anii treceau, iar Soraya nu putea oferi un moştenitor. Pentru a găsi un tratament pentru infertilitate, ea a consultat specialişti renumiţi din lumea întreagă şi chiar a mers şi în Tibet pentru a se supune unui ritual.

Şahul i-a propus să ia o a doua soţie, care să îi ofere un moştenitor, dar ea nu a fost de acord, pentru că nu accepta ideea să îl împartă cu o altă femeie. La rândul său, şahul a refuzat, la sugestia ei, să abdice în favoarea fratelui lui.  

Soraya a fost repudiată, iar cuplul s-a despărţit oficial în 1958. Ea şi-a păstrat titlul de prinţesă regală, dar presa a numit-o regina cu ochii trişti. La 14 martie 1958, Soraya a părăsit Iranul şi a început o serie de călătorii în Europa.

Anul următor, şahul Iranului s-a căsătorit cu Farah Pahlavi, care provenea dintr-o familie înstărită. Cuplul a avut patru copii.

A murit la Paris, la 69 de ani

La începutul anilor 1960, a încercat fără succes să se lanseze în cinematografie alături de producătorul italian Dino de Laurentiis. A ajuns o perioadă şi în Mexic, pentru ca apoi să se instaleze la Paris. Fostul său soţ i-a oferit un apartament la Paris în valoare de trei milioane de dolari în acele timpuri, precum şi o rentă lunară de 7.000 de dolari, pe care a primit-o până la finalul vieţii.

Nu s-a căsătorit niciodată, dar a avut câteva relaţii, printre care cu actorul austriac Maximilian Schell și apoi cu moștenitorul germano-elvețian Gunter Sachs. În 1991, și-a publicat autobiografia, intitulată „Palatul singurătăţii”.

Soraya a murit în apartamentul său din Paris, din cauze naturale, 25 octombrie 2001, la vârsta de 69 de ani.

Citeşte şi: Elena Cuza: povestea soţiei lui Alexandru Ioan Cuza. I-a fost alături, în ciuda infidelităţilor lui

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Halloween: fascinanta poveste a celei mai înspăimântătoare sărbători

An de an, la sfârșitul lunii octombrie, pe continentul american se sărbătotește...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *