Un episod aparte, chiar scandalos, din istoria monarhiei britanice este cel al abdicării lui Edward al VIII-lea. El l-a succedat la tron pe tatăl său, George al V-lea, care a murit la 20 ianuarie 1936. Însă Edward a decis să renunţe la tron după ce nu i s-a permis să îşi unească destinul cu iubirea vieţii sale, americanca Wallis Simpson. Aceasta esta o femeie din popor şi, în plus, era căsătorită, relaţia lor fiind considerată „nepotrivită”. Cu toate acestea, a reuşit să îl facă pe Edward să uite de îndatoririle pe care le avea faţă de familia sa şi faţă de Imperiul Britanic.
Wallis Simpson (Bessie Wallis Warfield) s-a născut la 19 iunie 1896, în Pennsylvania, SUA, şi a urmat cursurile școlii Oldfields din Cockeysville, Maryland. La vârsta de 21 de ani, Wallis s-a căsătorit cu un aviator, Earl Wilfield Spencer Jr., de care a divorţat în 1927, pentru ca anul următor să se căsătorească din nou, cu omul de afaceri Ernest Simson, şi s-a mutat la Londra.
Când Edward a cunoscut-o pe Wallis
Cu toate că nu era o frumuseţe răpitoare, Wallis Simpson era elegantă şi avea stil, ştia să se remarce, astfel că a ajuns în anturaje unde a avut ocazia de a întâlni persoane importante din societatea britanică, printre care şi Edward al VIII-lea. Fiul al Ducelui de York (George al V-lea) şi al Ducesei de York, Edward al VIII-lea a fost învestit Prinţ de Wales în 1911. Avea să se remarce mai ales prin aventurile sale mondene, mai exact prin relaţiile cu femeile căsătorite, decât prin atribuţiile unui membru al unei familii regale.
Cei doi s-au întâlnit la o petrecere organizată de Thelma Furness, pe atunci iubita prinţului de Wales. Au urmat şi alte întâlniri, iar în scurt timp cei doi au devenit iubiţi, după o călătorie la Biarritz. Pentru ca nimic să nu mai stea în calea iubirii lor, Wallis a decis să divorţeze pentru Edward, bărbatul vieţii sale. Nimeni nu reușea să înțeleagă de ce unul dintre cei mai arătoși bărbați ai Angliei renunță la putere pentru o femeie cu o reputație nu tocmai bună. Istoricii au emis numeroase ipoteze cu privire la această relație „nepotrivită”. Una dintre ele susține că Wallis ar fi fost singura femeie care l-a vindecat pe prinț de complexele sale față de performanțele lui sexuale.
Citeşte şi: Regina Elisabeta a II-a este un bun mecanic şi nu are nevoie de paşaport
Un regat pentru o iubire
Regele George al V-lea a murit în 20 ianuarie 1936, fiind urmat la tron de fiul său. În scurta sa perioadă de domnie, Edward a vizitat mai multe regiuni sărace. În acest timp, femeia pe care o iubea, Wallis, introdusese acţiune de divorţ şi era clar pentru toată lumea că Edward urma să o ceară de soţie.
La 16 noiembrie 1936, Edward l-a anunţat pe prim-ministrul Stanley Baldwin că urmează să îşi unească destinul cu Wallis Simpson, dar acesta a considerat inacceptabilă căsătoria. Nu a fost acceptată nici varianta unei căsătorii morganatice, care presupunea că Wallis nu primea titlul de regină, iar urmaşii ei ar fi excluşi de succesiunea la coroană. În aceste condiţii, Edward a renunţat la tron pentru a se putea căsători cu Wallis Simpson. Pe tron a urcat fratele său, George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a.
Cei care o cunoşteau pe Wallis Simpson au descris-o ca o femeie cu foarte multe ambiţii şi se pare că aceasta a detestat până la sfârşitul vieţii monarhia britanică pentru că nu i-a oferit ocazia de a deveni regină, aşa cum şi-ar fi dorit.
La 12 decembrie 1936, George al VI-lea a anunţat că îl numeşte pe fratele său Duce de Windsor. Wallis şi Edward s-au căsătorit în 1937, în Franţa.
Un gest controversat al Ducelui de Windsor a fost vizita în Germania nazistă, unde a mers împreună cu soţia sa, şi s-au întâlnit cu Adolf Hitler.
Edward şi Wallis s-au stabilit în Franţa. Ducele a murit la 77 de ani, iar Ducesa a mai trăit 14 ani. A fost înmormântată lângă soţul ei, ca Wallis, Ducesă de Windsor.
Foto: Wikipedia