Dintre numeroasele flori care înveselesc câmpiile şi grădinile în sezonul estival, unele au şi calităţi medicinale. De aceea, intră în componenţa unor remedii care ajută la tratarea multor probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea!
Trandafirul
Însuşi Hipocrate recomanda trandafirul pentru calităţile lui benefice în tratarea bolilor. În petalele de trandafir au fost identificaţi compuşi cu valoare terapeutică, printre aceştia numărându-se uleiurile volatile, derivaţii flavonici şi taninurile. Leacurile pe bază de petale de trandafir au acţiune astringentă, antiinflamatoare şi antipiretică. Pentru a beneficia de efectele lor benefice, trandafirul trebuie cules când aerul este mai curat, de preferat după ploaie. Printre bolile care se pot trata cu remedii din trandafir, se numără: durerile menstruale, tulburările intestinale, stomatita, amigdalita şi bolile de piele (eczeme, psoriazis). Apa de trandafir are utilitate în cosmetică, dar şi în fitoterapie (reumatism, hiperhidroză).
Albăstrelele
Întâlnite pe marginea drumurilor sau prin câmpurile cu cereale, albăstrelele (Centaurea cyanus) mai sunt cunoscute şi ca iarba-frigurilor sau vânăţea. Florile de albăstrele conţin săruri de potasiu, calciu, magneziu, taninuri, substanţe amare şi alţi compuşi care îi conferă proprietăţi antiinfecţioase, antidiareice, calmante şi diuretice. Principala indicaţie a acestor flori sunt afecţiunile oculare, în tratarea cărora sunt folosite de sute de ani. Infuzia de albăstrele este utilă mai ales pentru calmarea ochilor iritaţi şi alte probleme oculare. De asemenea, ajută în bolile de ficat, la stimularea secreţiei biliare şi în afecţiuni renale. Calmează ulceraţiile bucale, dar şi stările asociate cu stresul şi anxietatea.
Floarea-soarelui
Plantă originară din America de Nord, floarea-soarelui a fost cultivată în Europa iniţial ca plantă decorativă. Pentru incaşi, reprezenta imaginea Zeului Soare. Această floare care îmbogăţeşte câmpiile în lunile de vară este valorificată însă mai ales pentru numeroasele ei beneficii culinare şi fitoterapeutice. Atât florile, cât şi seminţele, frunzele şi rădăcina au diverse utilităţi şi indicaţii. De pildă, frunzele plantei sunt utile în afecţiunile cauzate de inflamaţia căilor respiratorii. Seminţele sunt bogate în acid linoleic şi fitosteroli, care reduc nivelul colesterolului „rău” din sânge, precum şi în antioxidanţi, care scad inflamaţiile din organism. De asemenea, seminţele ajută şi la creşterea imunităţii, la detoxificare şi la scăderea febrei. Din rădăcina de floarea-soarelui se poate prepara o pulbere cu beneficii în combaterea constipaţiei. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece păstrează proprietăţile active ale plantei, de aceea, se recomandă să fie inclus cât mai des în dietă. De asemenea, uleiul de floarea-soarelui poate trata unghiile care se rup uşor.
Macul
Valorificat în scopuri culinare, macul are şi calităţi terapeutice. Totuşi, tratamentele naturiste cu mac trebuie recomandate de un fitoterapeut. Petalele macului conţin antociani, mucilagii, alcaloizi, pigmenţi şi mulţi alţi compuşi care le imprimă efecte emoliente, calmante (tuse), antispastice şi sedative. În scopuri medicinale, de la această plantă sunt folosite petalele şi seminţele. Petalele de mac sunt indicate în bronşită, laringită, astm bronşic, colici, nevralgii şi tuse. Din petale se poate prepara şi un sirop, care poate oferi alinare în răceli şi nervozitate, precum şi o tinctură, care poate combate durerile de cap. Seminţele de mac au în compoziţie minerale precum iodul, manganul, cuprul, magneziul şi zincul. Uleiul obţinut din seminţele de mac este bogat acizi graşi benefici, care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Infuzia din seminţe de mac este utilă şi pentru combaterea osteoporozei. Efect sedativ are infuzia din petale uscate de mac.
Crăiţele
Native din America Centrală, crăiţele au fost aduse în Europa în secolul al XVI-lea de exploratorii portughezi. În ţara noastră, crăiţele înfloresc de-a lungul verii. În scop fitoterapeutic, sunt folosite florile, a căror culoare variază, de la roşu, la galben şi portocaliu. În compoziţia lor au fost identificate uleiuri volatile, flavone şi carotenoizi, precum şi multe alte substanţe benefice. Remediile pe bază de crăiţe au efecte antispastice, reglatoare a tensiunii arteriale, purgative şi vermifuge. De asemenea, sunt utile pentru combaterea oboselii oculare.
Foto: Pixabay