5 sate româneşti de poveste

Desprinse parcă din poveştile copilăriei, unele sate din ţara noastră sunt locul ideal de refugiu în care mulţi dintre noi am vrea să ajungem. Rimetea, Breb, Viscri, Prejmer şi Ciocănești sunt astfel de sate pe care, dacă nu le-ai vizitat, trebuie să le vezi măcar o dată în viaţă.

Rimetea

Mulţi spun că este cel mai frumos sat din Transilvania şi probabil aşa şi este. Situat în judeţul Alba, satul Rimetea este propus a fi inclus pe lista patrimoniului UNESCO. În anii 1400, în Rimetea prosperau meșterii fierari secui, obiectele create de ei fiind vândute în marile cetăţi ale Europei acelor vremuri. Situat într-o zonă de depresiune intramontană, satul are în centru un bazin cu apă alimentat de un izvor, care ajută la stingerea incendiilor.

Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate românești

În 1870, un mare incendiu produs aici a necesitat reconstrucția caselor. În 1999, Rimetea a primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural „Europa Nostra” pentru modul în care a restaurat 138 de case.

La 5 kilometri de Rimetea se află Cetatea Colțești, ridicată în secolul al XIII-lea, pe o stâncă, scopul inițial fiind apărarea în fața invaziei tătarilor.

Viscri

La faima acestui sat din comuna Buneşti, judeţul Braşov, a contribuit, în mare măsură, regele Charles, care consideră România „o ţară minunată”. Moştenitorul coroanei britanice s-a ataşat de Transilvania din 1998, când a efectuat prima vizită în România, dar interesul său pentru tradiţiile şi arhitectura rurală de la noi durează din 1977.

Unul dintre punctele de atracţie din Viscri este biserica fortificată, care a fost inclusă în topul celor mai frumoase edificii de cult din lume. Lăcaşul a fost construit în secolul al XIII-lea, pe locul unei biserici secuieşti. În biserică s-a păstrat o cristelniţă din piatră, care este o coloană romană datând de la începuturile creştinătăţii. Biserica face parte dintr-un ansamblu de fortificaţii, care include incinta cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane şi turnul de poartă. În vremuri grele, oamenii din sat se adăposteau în acest loc, aducând cu ei hrană şi cereale.

Prejmer

Satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Braşov, Prejmer este un alt loc cu un farmec aparte. Aici vei găsi una dintre cele mai mari biserici fortificate din sud-estul Europei, care a fost construită de cavalerii teutoni în 1211 în stil gotic. În 1240, biserica a fost cedată de regele Bela al IV-lea al Ungariei mănăstirii Citeaux din Burgundia, abaţie a ordinului cistercian. Biserica include unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, care a fost pictat în secolul al XV-lea. Cu timpul, biserica a fost consolidată, cele mai multe modificări fiind aduse în secolul al XVI-lea. În 1999, complexul din care face parte biserica a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.  

Ciocănești

Situat pe valea Bistriței, județul Suceava, Ciocănești a fost atestat pentru prima dată în anul 1400. Însuși Ștefan cel Mare ar fi folosit o săgeată făcută de meșterii din acest sat pentru a alege locul de altar al Mănăstirii Putna.

Primul detaliu care atage atenția oricui ajunge aici este arhitectura specială a caselor. Acestea sunt împodobite cu motive tradiționale și cu brâie, care se regăsesc și pe costumele naționale românești. Este un adevărat muzeu în aer liber, localitatea este unică în lume prin casele „încondeiate”. Numele localității are legătură cu îndeletnicirea oamenilor din trecut (ciocănari de arme), mai exact crearea de unelte de luptă.

În fiecare an, în Ciocănești are loc Festivalul Național al Ouălor încondeiate, în cadrul căruia se organizează întreceri la acest meșteșug. În 2014, localitatea a fost aleasă satul cultural al României.

Breb

Sat din Maramureș, comuna Ocna Șugatag, Breb este un loc unde tradițiile și portul străvechi au rămas neschimbate. Aflat la o distanță de 40 de kilometri de Baia Mare, Breb se întinde pe o suprafață de 3.500 de hectare. Numele localității are legătură cu o specie de castori care a dispărut.

Breb a fost popularizat în presa străină după ce prințul Charles a achiziționat două case din lemn din acest sat. Este un loc plin de farmec, din care parcă nu mai vrei să pleci. Sătenii simpli, dar care te vor primi mereu cu ospitalitate, casele tradiționale de lemn și întinderile de verdeață care brăzdează văile sunt motive suficiente pentru a petrece cât mai mult timp în această localitate inclusă în Top 10 cele mai frumoase sate din România realizat de Carpatair Magazine.

Foto: pixabay

https://www.romania-insider.com/ten-villages-romania

https://www.imperialtransilvania.com/2019/12/29/read-more/argomenti/places-of-interest-1/articolo/breb-the-fairy-tales-village-of-maramures-rich-in-tradition-considered-one-of-the-most-beautiful.html

Written By
More from Renate Daily

Rita Hayworth, frumoasă, celebră, dar nefericită. A fost căsătorită de cinci ori

Considerată o adevărată femeie fatală, actrița Rita Hayworth (1918 – 1987) a avut tot...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *