Cabaretele celebre ale Parisului. Cum a apărut Moulin Rouge

Parisul este renumit pentru multe aspecte, inclusiv pentru viața de noapte din faimoasele cabarete care se găsesc aici, cel mai cunoscut dintre acestea fiind, fără îndoială, Moulin Rouge. Însă Parisul se laudă cu multe astfel de locuri încărcate de atmosfera boemă de altădată.

Moulin Rouge

Faimoasa „Moară roșie” a fost deschisă la 6 octombrie 1889 de către Joseph Ollerson și Charles Zidler și încă de la inauguare s-a bucurat de o imensă popularitate. Sedusă de spectacolele care se țineau aici, burghezia acelor vremuri și-a stabilit la Moulin Rouge cartierul general.

Situat în apropiere de Montmartre și ușor de recunoscut după culoarea roșie cu care a fost vopsită clădirea, cabaretul a avut încă de la început ingredientele care i-au asigurat succesul. Aici s-a lansat celebrul dans french cancan, care se bucură și astăzi de o imensă popularitate în lume. Numit și „primul palat al femeilor”, Moulin Rouge găzduia o atmosferă inimitabilă de exaltare, publicul fiind sedus de numerele de dans, de teatru, de circ, dar și de operetă. După Primul Război Mondial, conducerea cabaretului a fost preluată de Francis Salabert, care a adus la Moulin Rouge un „aer de Broadway”. În cel de-al Doilea Război Mondial, cabaretul a intrat într-un con de umbră, pentru ca în 1951, sub conducerea lui Georges France, să renască, recăpătându-și strălucirea de altădată.

Crazy Horse

Considerat unul dintre cele mai avangardiste cabarete din Paris, Crazy Horse este un adevărat templu dedicat dansului feminin. Ideea creării acestui club i-a aparținut lui Alain Bernardin, un artist de avangardă, care a fost inspirat de spectacolele de strip-tease din America.

Foto: Wikipedia

Crazy Horse a fost înființat în 1951, într-un local de pe strada George-V, în apropierea Senei. Încă de la deschidere, vedetele cabaretului au fost dansatoarele goale, care aveau câte un nume de scenă (Lova Moor, Rosa Fumetto) și care au reprezentat un adevărat magnet pentru amatorii de viață de noapte din Paris. În prezent, Crazy Horse susține numeroase spectacole în lumea întreagă. Aceste show-uri, considerate un elogiu adus feminității absolute, au beneficiat, de-a lungul timpului, de prezența unor vedete precum Elizabeth Taylor, Madonna, Dita von Teese și Pamela Anderson.

Paradis Latin

Construit de Gustave Eiffel în 1888 și inaugurat anul următor, Paradis Latin este considerat primul cabaret francez tradițional. Încă de la primele reprezentații, și-a sedus spectatorii cu numeroase numere de revistă și de balet. De asemenea, primul music-hall francez a inclus în show-urile sale și acrobații, jonglerii și numere de contorsionism.

Foto: Wikipedia

Spectacolul de bază oferea un foc de artificii, urmat de dansuri provocatoare, inclusiv french cancan. Adevărata consacrare a cabaretului a avut loc grație lui Yvette Guilbert, una dintre cele mai populare cântărețe din acea epocă. Paradisul Latin a cunoscut mai multe perioade nefaste, din cauza dificultăților financiare, ceea ce a dus la închiderea cabaretului în 1930. Clădirea în care se afla Paradisul Latin a fost cumpărată de un afacerist în domeniul imobiliar, Jean Kriegel. Nimic nu mai părea să aducă aminte de gloria de altădată, în afară de un afiș pierdut, pe care noul proprietar l-a găsit printre ruinele fostului cabaret. Cucerit de nostalgia acestui afiș, Jean Kriegel a decis să redea strălucirea Paradisului Latin. Astfel, la 14 noiembrie 1977, cabaretul și-a redeschis porțile.

Lido

Situat pe Champs-Élysées, cabaretul Lido a fost locul preferat de divertisment al claselor bogate franceze înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Foto: Wikipedia

Deschis în 1946, Lido a devenit în scurt timp celebru pentru spectacolele exotice ținute aici, printre acestea numărându-se și concertul susținut de Elvis Presley. Alte celebrități care au ținut concerte aici sunt: Edith Piaf, Josephine Baker, Elton John, Dalida și Shirley MacLaine. În 1948, Margaret Kelly Leibovici a impus anumite criterii fizice în ceea ce privește alegerea dansatoarelor.

Foto: Pixabay, Wikipedia

Citeste si: Turnul Eiffel: de ce este ilegal să îl fotografiezi noaptea

Written By
More from Renate Daily

Lavanda, plantă cu beneficii multiple

Simbol al provinciei franceze Provence, lavanda este o plantă valorificată din punct...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *