Necunoscuta din Sena, una dintre cele mai misterioase femei din toate timpurile

De-a lungul istoriei, multe femei au suscitat interesul opiniei publice prin misterele care le-au înconjurat. Una dintre ele este Necunoscuta din Sena. Nici până în prezent nu se i se cunoaşte identitatea şi de ce a zâmbit în faţa morţii.

În Parisul anului 1880, din apele Senei a fost scos trupul unei tinere de 16 ani. Anchetatorii au stabilit că este vorba despre sinucidere, întrucât pe corpul ei nu au fost descoperite urme de violenţă sau de boală.

Uimit de frumuseţea sa, un angajat de la morgă a realizat o mască de ipsos care îi reda chipul. În anii următori, au fost confecţionate numeroase astfel de copii ale acestei măşti, devenind un ornament macabru în Parisul boem al acelor vremuri.

În 1926, Ernst Benkard a fotografiat această mască, de care avea nevoie pentru un studiu al său despre măştile mortuare.

Ceea ce uimeşte la acest chip este zâmbetul misterios, care ne duce imediat cu gândul la Mona Lisa lui da Vinci.  

„Pe pereţii camerei combinate ce dădea spre stradă, erau atârnate două „Doamne T.” pictate în ulei, din care una era vulgară, cealaltă ţeapănă şi antipatică, şi o mască mortuară a „Necunoscutei din Sena…”, scrie Anişoara Odeanu în „Camil Petrescu – Aşa cum l-am cunoscut”.

În 1958, Necunoscuta din Sena a fost redescoperită de Asmund S. Laerdal, care lucra la dezvoltarea unui antrenament realist pentru a-i învăţa pe oameni cum ar trebui să realizeze resuscitarea gură la gură. Scopul său era crearea unui manechin care să pară cât mai realist, atunci oamenii ar fi mai motivaţi să înveţe procedurile necesare. Laerdal a realizat manechinul Resusci Anne după modelul măştii Necunoscutei din Sena. Astfel, masca sa a devenit „cea mai sărutată faţă din lume”.

Întrebări fără răspuns

Nici până în zilele noastre nu se ştie de ce a ajuns corpul femeii în apele Senei. De asemenea, nu s-au aflat nici identitatea sa şi nici motivul pentru care a zâmbit în faţa morţii. Necunoscuta din Sena a inspirat numeroşi scriitori şi artişti, masca sa mortuară devenind un adevărat arhetip al frumuseţii feminine. 

Citeşte şi: Cât de frumoasă era, de fapt, Cleopatra?

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Lacurile Plitvice, colţul de Rai din Croația

Dacă ajungi în Croația, include și Parcul Național Lacurile Plitvice pe lista...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *