Sophia Loren, de la copilăria marcată de sărăcie la celebritate

Adevărată comoară naţională a Italiei, Sophia Loren şi-a pus amprenta asupra cinematografiei. Legendă a filmului italian, Sophia Loren reuşeşte să ne impresioneze şi acum prin eleganţa şi distincţia ei, fiind implicată şi în prezent în numeroase proiecte care o menţin în formă.

Sophia Loren a venit pe lume pe 20 septembrie 1934, într-un oraş mic de lângă Roma. Copilăria sa a fost marcată de sărăcie, dar şi de faptul că a fost un copil nelegitim, lucru pentru care copiii o necăjeau. La acestea se adaugă şi ameninţările bombelor şi ale altor orori ale războiului. Familia ei a răzbit vremurilor grele, mutându-se într-un cartier sărac din Napoli.

La vârsta de 14 ani, Sophia Loren a participat la un concurs de frumuseţe, Miss Italia, unde s-a clasat pe locul al doilea. Mama sa a fost cea care i-a îndrumat paşii spre cariera artistică, iar pentru acest lucru, s-au mutat la Roma, unde Sofia a luat lecţii de actorie.

Carlo Ponti, marea ei iubire

În 1952, l-a întâlnit pe producătorul Carlo Ponti, viitorul ei soţ. El este cel care i-a deschis actriţei uşa spre marea cinematografie italiană. Cei doi şi-au unit destinele în secret, în Mexic, în 1957, când ea avea 23 de ani, iar el, 45. Această diferenţă de vârstă a şocat Italia conservatoare de atunci. Totodată, Ponti nu divorţase de prima soţie, acest lucru fiind aproape imposibil pe atunci. Ponti era considerat bigam, ceea ce a dus la anularea căsătoriei lor. Cei doi s-au exilat departe de ţara lor, pentru a-şi trăi povestea de iubire departe de ochii critici ai conaţionalilor. În 1966, Loren şi Ponti au putut să se căsătorească legal, după ce el obţinuse divorţul de prima soţie. Au avut o căsnicie longevivă, până în 2007, când Ponti a murit. Cei doi au avut doi băieţi, Carlo Jr. şi Edoardo. 

Filmele care au consacrat-o ca star internaţional

Cariera Sophiei Loren a început cu roluri modeste, dar care au atras atenţia asupra talentului său („La Favorita”, 1953, „Aida”, 1953). Primul său mare succes a fost rolul din „Attila” (1954), unde l-a avut ca partener pe Antony Quinn. În 1957,  a început cariera cinematografică în America, rolurile reprezentative din această perioadă fiind cele din filmele „Legenda rătăciţilor” (1957), unde l-a avut ca partener pe John Wayne, şi „Mândrie şi pasiune” (1957), în care a jucat alături de Cary Grant şi Frank Sinatra. Este prima actriţă italiană care s-a bucurat de popularitate internaţională.   

Întâlnirea cu Vittorio De Sica i-a marcat cariera artistică, actriţa câştigând mult în notorietate cu rolurile din filmele regizate de el. Primul film în care el a distribuit-o a fost „Aurul Neapolelului” (1954). Cei doi au mai colaborat la filmele „Sechestraţii din Altona” (1962), „Boccaccio 70” (1962), „Ieri, azi, mâine” (1963) şi „Căsătorie în stil italian” (1964), pentru rolul din această ultimă peliculă obţinând o nominalizare la Oscar. Marele succes al colaborării dintre Vittorio De Sica şi Sophia Loren l-a reprezentat filmul „Ciociara” (1961), care i-a adus actriţei Premiul Oscar pentru rol principal feminin, precum şi un premiu la Festivalul de la Cannes. În 1991, Loren a mai primit un premiu Oscar pentru întreaga carieră.

Cu Marcello Mastroianni a format unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din cinematografie, cei doi fiind cap de afiş în filme precum „Ieri, azi, mâine”, „Căsătorie în stil italian”, „O zi specială”, „Soţia preotului”, „Floarea-soarelui” şi „Amanta gangsterului”. În 1994, cei doi au fost reuniţi pe marele ecran de Robert Altman în filmul „Pret-a-porter. Crimă în lumea modei”.

Acuzată de evaziune fiscală

În 1982, actriţa a fost nevoită să petreacă 18 zile în închisoare, acuzată fiind de evaziune fiscală, lucru care însă nu i-a ştirbit popularitatea.

După anii 1980 s-a dedicat mai ales producţiilor de televiziune: „Sophia Loren: povestea vieţii”, „Emigranta”, „Francesca şi Nunziata”, „Vieţile sfinţilor”. Cu toate acestea, a acceptat propunerile unor regizori americani precum Robert Altman şi Howard Deutch („Şi mai morocănoşi”). A jucat şi în filmele regizate de fiului său, Eduardo, „Suflete străine” (2002) şi „Vocea umană” (2014).

Citeste si: Ingrid Bergman, actriţa marilor pasiuni

Foto: Pixabay, Wikipedia, Wikimedia Common

Written By
More from Renate Daily

Ada Lovelace, primul programator de calculator din lume

Multe femei s-au impus ca deschizătoare de drumuri, iar una dintre ele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *