Cine a furat-o pe Mona Lisa. Povestea jafului celui mai cunoscut tablou

În ziua de 21 august 1911, înainte de deschiderea Muzeului Luvru, faimosul tablou Mona Lisa a fost furat. În momentul în care s-a observat lipsa operei lui da Vinci, s-a crezut că tabloul a fost mutat pentru o şedinţă foto. Furtul nu a fost sesizat decât a doua zi. Hoţul a avut un motiv incredibil pentru gestul său.

Unul dintre cele mai cunoscute furturi din lumea artei este cel al tabloului marelui Leonardo da Vinci.

Imediat după sesizarea dispariţiei tabloului, a fost declanşată o anchetă, în care s-a folosit o tehnică nouă pentru acele vremuri: amprentarea. Chiar şi fără celebra pictură, oamenii vizitau muzeul Luvru şi chiar aduceau flori, pe care le depuneau în faţa peretelui în care s-a aflat tabloul. S-a oferit şi o recompensă pentru oricine avea informaţii care să ducă la prinderea făptaşului. 

Celebrul caz de furt a fost subiectul multor cărţi, printre acestea numărându-se: „Vanished Smile: The Mysterious Theft of Mona Lisa‟  („Surâsul furat: Misteriosul furt al Mona Lisei‟), de R.A. Scotti şi „The Crimes of Paris: A True Story of Murder, Theft, and Detection‟ („Crimele Parisului: O poveste adevărată despre crimă, furt şi investigaţie‟), de Dorothy şi Thomas Hoobler.

Picasso şi Apollinaire, pe lista suspecţilor

La redacţia cotidianului „Paris Journal” s-a prezentat un bărbat care a cerut recompensa pusă la bătaie pentru recuperarea tabloului. Individul respectiv, Honore Joseph Gery Pieret, a adus cu el şi o statuetă care fusese furată odată cu Mona Lisa, pentru a dovedi că ştie cine este hoţul. Honore făcea parte din anturajul poetului Guillaume Apollinaire, prieten al lui Picasso. De aceea, atât Apollinaire, cât şi Picasso au devenit suspecţi. Apăruseră zvonuri potrivit cărora Picasso ar fi pus la cale jaful pentru că era invidios pentru opera lui Leonardo da Vinci.

Hoţul Vincenzo Perugia şi-a explicat fapta prin patriotism

Făptaşul a fost prins abia după doi ani. Acesta era italianul Vincenzo Perugia, tâmplar şi zugrav, fost angajat la Luvru, care a lucrat chiar la lama de protecţie din faţa tabloului. El nu s-a aflat niciodată pe lista suspecţilor. Perugia a fost prins de autorităţile italiene la Florenţa, unde acesta intenţiona să o ducă la Galeriile Uffizi, acolo unde el credea că îi este locul. A cerut o sumă de bani mică, bărbatul susţinând că a făcut acest gest din patriotism.

Citeşte şi: Mesajele ascunse ale operelor celebre

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Români celebri înmormântaţi în cimitirul Père-Lachaise din Paris

Puține sunt cimitirele care au o notorietate atât de mare precum Père-Lachaise,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *