Cine a fost Omul cu mască de fier? Un personaj, mai multe enigme

„Un prizonier căruia nu i se știe numele, căruia nimeni nu i-a văzut chipul, un mister viu, o umbră, o enigmă, o problemă”. Iată cum descrie Victor Hugo enigmaticul om cu mască de fier, un personaj a cărui identitate este în continuare dezbătută.

Una dintre cele mai interesante enigme din istoria Franței este cea a prizonierului cu masca de fier, un bărbat căruia i s-a interzis să își dezvăluie identitatea, în caz contrar plătind cu propria viață. Secole la rând au fost formulate tot felul de ipoteze cu scopul de a elucida identitatea misteriosului bărbat.

Prizonierul necunoscut

19 noiembrie 1703. În timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, un prizonier moare la fortăreața Bastilia. Pe certificatul său de deces nu apăreau decât următoarele informații: „prizonier necunoscut, care a purtat mereu o mască de catifea neagră”. Timp de 22 de ani, perioadă în care a fost închis la Bastilia, dar și în alte temnițe (precum fortăreața Pignerol), bărbatul a fost supravegheat de marchizul de Saint-Mars, care era însărcinat să se asigure că prizonierul nu își va dezvălui identitatea. Aceste măsuri de securitate nu făceau decât să adâncească misterul omului cu mască de fier și al secretelor pe care el le ascundea. Izolat de restul prizonierilor, el a fost ținut într-o celulă specială, pentru ca nimeni să nu îl vadă, și a fost instruit să nu spună decât două cuvinte: „mâncare” și „apă”, pentru că, în caz contrar, va fi ucis. Se spune că ultimele cuvinte ale lui Ludovic al XIV-lea ar fi fost: „Vreau ca nimeni să nu afle vreodată cine este!” Însuși ministrul regelui ar fi declarat că nu poate face nicio declarație privind identitatea omului cu mască de fier, deoarece „este secret de stat”.

Era fratele regelui?

Una dintre ipotezele vehiculate cel mai des despre identitatea omului cu mască de fier este cea potrivit căreia el ar fi fost fratele regelui Ludovic al XIV-lea. Cel care a lansat această idee este Voltaire, care susținea că bărbatul misterios a fost mai întâi ascuns de Mazarin și de Anna de Austria, după care Regele Soare l-a descoperit și a ordonat încarcerarea lui. Filozofii Iluminiști au folosit această enigmă pentru a face din acest prizonier un simbol al despotismului monarhiei absolute.

Deținutul misterios este zugrăvit în nuanțe pozitive: bărbat cult, iubitor al muzicii și nevoit să își ascundă chipul sub o mască de fier (și nu de catifea, cum scria pe certificatul de deces). Aşadar a apărut legenda prizonierului cu mască de fier! Abatele Soulavie a avansat ipoteza fratelui geamăn al lui Ludovic al XIV-lea, care va fi preluată de Alexandre Dumas.

Ilustraţie care îl reprezintă pe Omul cu mască de fier. Foto: Wikipedia

Alte ipoteze duc la ideea că prizonierul ar fi fost contele de Vermandois, fiul natural al Regelui Soare și al domnișoarei de Louise de la Valliere. Când a fost declarat mort, contele de Vermandois fusese în realitate încarcerat din cauza conflictelor pe care le avusese cu Delfinul.

Potrivit altei ipoteze, omul cu masca de fier ar fi fost contele Ercole Matthioli, un apropiat al ducelui de Mantoue, închis pentru că a trădat încrederea Regelui Soare prin dezvăluirea negocierii secrete privind vânzarea fortăreței din Casale (Italia) către Franța. Prețul acestei fortărețe era de cinci sute de mii de livre. Această ipoteză se bazează pe datele din registrul cimitirului din Saint-Paul, unde a fost înmormântat prizonierul cu masca de fier. Aici, numele lui apare ca „Marchiali” sau „Marchioly”.

O altă posibilă identitate a enigmaticului prizonier ar fi putut fi Fouquet, contabilul regelui, întemnițat la Pignerol în 1664, din cauza unor nereguli financiare. El ar fi murit în anul 1680, chiar când deținătorul măștii de fier a ajuns la închisoare. Această teorie nu este totuși plauzibilă. În 1703, data morții prizonierului, Fouquet ar fi avut 90 de ani, ceea ce este puțin probabil ca un deținut să trăiască atât de mult în închisoare în acele vremuri.

Cea mai recentă teorie a fost lansată în 1978 de Camille Bartoli, care pretinde că omul cu masca de fier era în realitate Henric al II-lea de Lorena, fiul lui Carol și pretendent la tronul Franței pe linie carolingiană. Pentru a-i dejuca planurile, Regele Soare a ordonat încarcerarea lui la Pignerol.

Conform istoricului Jean-Christian Petitfils, omul cu masca de fier nu ar fi fost decât un simplu valet, deținător al unui secret militar care îi implica pe englezi. Dintre toate, aceasta pare să fie varianta cea mai aproape de adevăr, susțin istoricii.

Citeşte şi: Elena Cuza: povestea soţiei lui Alexandru Ioan Cuza. I-a fost alături, în ciuda infidelităţilor lui

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Motivul pentru care taxiurile din Londra sunt negre şi nu galbene

În mai toate ţările lumii, taxiurile au culoarea galbenă. Această nuanţă a...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *