Aurora boreală, spectacolul de lumini al naturii

Fenomen fascinant, aurora boreală sau polară se observă în ţinuturile nordice ale Terrei. Acest fenomen se produce în urma coliziunii moleculare gazoase cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare.

Primul care a folosit termenul aurora boreală este Galileo Galilei, care a botezat fenomenul după zeiţa romană a zorilor, Aurora, şi zeul vânturilor, Boreas. 

Aurora boreală depinde de activitatea Soarelui, astfel că prezenţa fenomenului nu poate fi prezisă, deşi, în ţările nordice, există aplicaţii şi alerte emise de autorităţi în ceea ce priveşte momentul producerii lor.

Fiecare auroră boreală este diferită, depinzând de numeroase criterii precum viteza şi densitatea vânturilor solare şi perturbarea câmpului magnetic terestru. Fenomenul are durată variabilă, de la câteva minute la câteva ore şi poate fi mai dens sau difuz. Ca un fapt inedit, aurorele boreale nu se produc numai pe Terra, ci şi pe alte planete, având caracteristici interesante.

Ce nuanţe are

Culoarea aurorei boreale depinde de tipul de molecule gazoase implicate în apariţia fenomenului. Aurora boreală are nuanţe diferite, cele care predomină fiind cele de verde, la care se adaugă cele de albastru, roz, violet şi galben. 

Cele galben-verzui sunt produse de coliziunea cu moleculele de oxigen situate la înălţimea de aproape 90 de kilometri. La contactul cu molecule de azot se formează aurore boreale cu nuanţe albastre sau albastre-purpurii.

De unde se poate admira fenomenul

Ţările nordice sunt regiunile potrivite care oferă privelişti de vis pentru aurora boreală.

Norvegia: Capul Nord din Norvegia este unul dintre ţinuturile care oferă vizitatorilor ocazia de a urmări aurora boreală. În oraşul norvegian Tromso există numeroase circuite în natură la dispoziţia turiştilor, iar în Finnmark există condiţii perfecte pentru a admira aurora boreală.

Suedia: Potrivit Lonely Planet, cel mai bun loc pentru a privi fenomenul este Aurora Sky Station, punct aflat pe Muntele Nuolja din Parcul Naţional Abisko, la 900 de metri deasupra nivelului mării.

Finlanda: Parcul Naţional Kekkonen şi mai ales regiunea Ivalo, precum şi Saariselkä, Kilpisjärvi şi Inari sunt locuri ideale pentru a privi cerul cu aurore boreale.  

Islanda: În această ţară, aurorele boreale pot fi zărite încă de la începutul lunii septembrie şi până în aprilie. În Reykjavik, se obişnuieşte să se închidă iluminatul public, pentru a se crea condiţii mai bune de observare a fenomenului.

Aurora boreală mai poate fi admirată şi din Rusia (Murmansk, Salekhard), Canada (Yellowknife, Alberta), Alaska (Fairbanks) şi Groenlanda (Kangerlussuaq, Ilulissat, Tasiilaq).

Citeşte şi: Locuri încărcate de istorie din Turcia

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

El Dorado, orașul mitic plin cu aur. A existat sau nu?

Orașul pierdut El Dorado ar fi un ținut mitic din America de...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *