Ţara în care este o jignire să dai bacşiş

În multe ţări din lume, a oferi bacşiş la restaurant sau taximetristului este o practică frecventă. Sunt însă şi ţări unde bacşişul nu este recomandat.

Bacşişul este un obicei apărut în secolul al XVI-lea, în timpul dinastiei Tudorilor, când musafirii lăsau bani pentru servitorii gazdelor când petreceau noaptea în vizită.

În SUA, bacşişul este de obicei mai mare ca în alte ţări

În Statele Unite ale Americii, bacşişul a fost formalizat în anii 1960. Fiecare ţară are propriile practici când vine vorba de a da bani în plus pentru serviciile primite. Dacă eşti turist, este bine să verifici nota de plată. În general, în multe ţări europene, suma acceptată ca bacşiş este de 10% sau acesta se adaugă la nota de plată. În schimb, în America, bacşişul este ceva mai mare şi chiar poate ajunge la 20%.

Nu se oferă bacşiş în Japonia!

Cultura japoneză este strictă în ceea ce privește demnitatea, respectul și munca. Este un gest nepoliticos şi chiar jignitor să oferi bacşiş în Japonia. Este ca şi cum angajatorul nu ar aprecia corespunzător munca angajaţilor săi. În această ţară se consideră că un serviciu trebuie să fie bun prin natura existenţei lui.

Turiştii care ajung în Japonia pot avea surpriza să constate că bacşişul le este înapoiat, chiar şi atunci când încearcă să rotunjească suma pe care o au de plătit.

Japonezii consideră că dacă eşti mulţumit de un loc precum un restaurant, te vei întoarce acolo sau îl vei recomanda şi altor persoane.

În Japonia, serviciile trebuie să fie de calitate prin natura lor

Mai ales în unităţile tradiţionale precum cele numite ryokan (han japonez), este recomandat să nu se ofere bani în plus pentru serviciile oferite, gestul fiind categoric refuzat. În schimb, mulţumeşte, zâmbeşte şi fă complimente!

Nici în China şi Coreea de Sud nu este indicat

În mod normal, nici în China practica bacşişului nu este recomandată, deşi este un obicei încurajat de companiile de turism. În general, nu se oferă bacşiş când iei taxiul sau la restaurant în China.

În Coreea de Sud, de regulă, nu se oferă bacşiş, o parte din costuri fiind incluse în bonurile fiscale. Regula generală în Coreea de Sud este că serviciul ar trebui să fie excepțional în orice moment și fără așteptări de plată suplimentară. Bacșișul în Coreea de Sud poate fi considerat nepoliticos și respins.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Deşerturi şi câmpii de sare. Locuri de o frumuseţe ireală

Formate de-a lungul a mii de ani, în urma unor fenomene geologice...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *