Ileana, principesa care s-a călugărit

Fiica cea mică a reginei Maria şi a regelui Ferdinand I al României, principesa Ileana a avut un destin impresionant. A avut şase copii, a fost căsătorită de două ori, a fost nevoită să o ia de la capăt în America, iar în ultima parte a vieţii a ales calea monahală.

Născută la 5 ianuarie 1909, principesa Ileana ar fi fost copilul preferat al reginei Maria, care a mărturisit următoarele: „Nașterea Ileanei a fost o mare fericire pentru mine și mă bucurai că aveam încă o fetiță. Mi-aduc aminte cum stam întinsă pe spate după ce se terminase lupta, strângând la piept noua mică pribeagă a vieții și ascultând salvele de tun: douăzeci și unu de tunuri. Poate că unii vor fi dezamăgiți că nu era băiat, dar eu nicidecum, și pentru mine acele tunuri erau glasul poporului meu bucurându-se de nașterea celui de-al cincilea copil al nostru”.

Principesa Ileana, în costum popular românesc

Principesa Ileana a primit o educaţie aleasă şi a studiat franceza, engleza şi germana, precum şi sculptura şi pictura.

La doar 7 ani, principesa a avut o experienţă pe care ea a descris-o mai târziu ca „întâlnirea cu îngerii”. Totul se întâmpla în timp ce se afla în camera fratelui său, Mircea, când acesta avea febră tifoidă. De aceea, a mai fost numită şi Prinţesa îngerilor.

Ileana, principesa cu chip frumos și suflet bun. Foto: Wikipedia

A fost influenţată de personalitatea mamei sale, despre care a declarat în memoriile sale: „Prezenţa mamei radia viaţă şi lumină. Toată lumea o iubea”. În copilărie, principesa Ileana şi-a însoţit mama prin spitale, fiind impresionată şi, în acelaşi timp, dornică să ajute răniţii. A lucrat ca infirmieră, după modelul mamei sale, ajutând sinistraţii şi împărţind ajutoare.

Cele două mariaje

În timp ce se afla într-o vizită în Spania, principesa Ileana l-a întâlnit pe arhiducele Anton de Habsburg, pe care l-a descris ca „un bărbat foarte frumos, înalt, blond, sportiv şi distins”. Cei doi s-au căsătorit pe 26 iulie 1931. Când a rămas însărcinată cu primul său copil, Carol al II-lea, fratele său, i-a cerut să plece, pentru a nu aduce pe lume descendenţi ai familiei Habsburg pe pământ românesc. S-a stabilit la un castel de lângă Viena, alături de soţul său. Cei doi au avut şase copii împreună: Ştefan, Maria, Alexandra, Dominic, Magdalena şi Elisabeta.

A revenit în ţară în 1944, alături de familie, şi s-a stabilit la Bran. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a implicat în ajutarea răniţilor de pe front.

În 1948, după ce regele Mihai a fost silit să abdice, a părăsit din nou ţara. Atunci, a luat cu ea într-o cutie o fărâmă de pământ românesc. Principesa a călătorit în Elveţia, apoi a ajuns în Argentina, iar la Buenos Aires a pus bazele unui cămin pentru refugiaţii politici români.

În 1950, Ileana s-a mutat cu copiii la Boston, SUA, iar în 1954, a divorţat de arhiduce. În America, a fost nevoită să ducă o viaţă obişnuită: să gătească, să spele, să muncească, să facă piaţa. Ileana a descris această experienţă în cartea „Trăiesc din nou”. A trecut prin drama pierderii uneia dintre fiice, Maria, care a murit într-un accident aviatic la numai 26 de ani.

Ileana s-a recăsătorit în 1956 cu Ştefan Isărescu, mariaj despre care unii au spus că a avut loc pentru a putea primi cetăţenie americană. A divorţat de cel de-al doilea soţ în 1967.

A devenit Maica Alexandra

În 1961, principesa Ileana s-a retras la Mănastirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa, iar în 1967, a îmbrăcat haina monahiei, devenind Maica Alexandra. În SU a pus bazele Mânăstirii Ortodoxe „Schimbarea la Faţă” din Elwood City, Pennsylvania, prima mănăstire ortodoxă românească din America de Nord.

După ce s-a călugărit, Ileana și-a luat numele Maica Alexandra

Maica Alexandra a avut relaţii apropiate, în ţară şi apoi în exil, cu mari figuri ale ortodoxiei, precum Părintele Arsenie Boca, Părintele Andrei Scrima şi Maica Benedicta (pe atunci Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga), informează romaniaregala.ro.

La vârsta de 81 de ani, a vizitat România, iar după un an s-a stins din viaţă, în America.

@drenate Foto: romaniaregală.ro, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Fobiile celebrităţilor. De ce se temea Napoleon

Fobiile, cea mai frecventă tulburare de anxietate, reprezintă frica excesivă și nejustificată...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *