Muzica s-a auzit pe Titanic chiar şi când nava se scufunda

Der Untergang der Titanic

Chiar dacă a trecut mult timp de la scufundarea Titanicului, poveștile celor care au călătorit și au pierit în naufragiu continuă să ne impresioneze şi azi. O poveste înduioşătoare este cea a muzicienilor care au cântat pe Titanic chiar şi când celebra navă se scufunda.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul, cel mai mare şi mai luxos pachebot al acelor timpuri, s-a lovit de un aisberg, în jurul orei 23:40. La scurt timp, s-a scufundat, dezastru în urma căruia peste 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa. Printre cei care au murit în această tragedie se numără şi membrii orchestrei care au cântat pe Titanic.

„Tot mai aproape de Tine, Doamne!”

Formaţia de muzicieni de pe Titanic era împărţită în două grupe: un cvintet condus de violonistul și liderul oficial al trupei, Wallace Hartley, care cânta la ora ceaiului, la concerte de după cină și la slujbele de duminică, şi trio-ul de vioară, violoncel și pian format din Georges Krins, Roger Bricoux și Theodore Brailey, care cânta la restaurantul À La Carte și la Café Parisien.

Muzicienii de pe Titanic. Foto: Wikipedia

În momentul în care nava s-a lovit de aisberg, formaţia îşi terminase reprezentaţia de seară. Cu toate acestea, muzicienii au vrut să mai cânte, pentru a ridica moralul pasagerilor, după cum aflăm din cartea „Formaţia care a continuat să cânte” (The Band That Played On) de Steve Turner.

Mulţi dintre supravieţuitori au declarat că l-au auzit pe Wallace Hartley interpretând la vioară melodia „Tot mai aproape de Tine, Doamne!” (Nearer, My God, to Thee).

Toţi muzicienii de pe Titanic au murit. În timp ce călătorii panicaţi căutau o modalitate de a se salva, muzicienii au continuat să cânte, liniştiţi şi parcă împăcaţi cu destinul.  

Vioara lui Hartley a fost recuperată

Wallace Hartley primise vioara pe care o avea pe Titanic de la logodnica lui, Maria Robinson. Instrumentul muzical avea o plăcuţă de argint pe care scria: „Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre, Maria”. Ei bine, vioara muzicianului a fost unul dintre lucrurile recuperate de pe Titanic. Vioara a fost trimisă Mariei Robinson, care a păstrat-o într-un pod. După moartea sa, vioara a fost trimisă Armatei Salvării, fiind apoi expusă în diverse muzee.

Wallace Hartley. Foto: Wikipedia

În anul 2013, vioara din lemn de trandafir a fost vândută unui colecţionar britanic cu 900.000 de lire sterline.

@drenate Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Jacqueline Kennedy, cea mai iubită Primă Doamnă a Americii

Martoră a multor drame, una dintre ele fiind asasinarea soţului său, John...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *