De ce a stârnit scandal tabloul „Portretul doamnei X”

Creaţie a pictorului John Singer Sargent, tabloul „Portretul doamnei X” nu are nimic extravagant sau ieşit din comun. Nu în prezent. În momentul în care a fost expusă, pictura a stârnit un adevărat scandal în societatea franceză. De ce?

Pictat în anul 1884, tabloul „Portretul doamnei X” este cea mai controversată lucrare a pictorului John Singer Sargent. Cu toate că pare un portret cât se poate de normal, neîncălcând niciuna dintre normele societății nici chiar pentru perioada în care a fost realizat, tabloul a stârnit scandal şi a fost considerat imoral.

Pictorul John Singer Sargent (1856 – 1925)

Cine a fost Virginie Gautreau, modelul pictorului

Motivul pentru care „Portretul doamnei X” a stârnit controverse a fost chiar personajul redat în pictură, Virginie Gautreau. Născută în New Orleans, Louisiana, Virginie provenea dintr-o familie bună. Tatăl său, care a fost maior în armata statelor confedereale în timpul Războiului Civil American, şi-a pierdut viaţa pe câmpul de luptă. Pe când avea opt ani, Virginie s-a stabilit împreună cu mama sa în Franţa, fiind educată la Paris.

Mai târziu, Virginie a ajuns în înalta societate franceză, fiind renumită pentru frumuseţea şi eleganţa sa. Folosea pudră de nuanţa lavandei şi îşi vopsea părul cu henna.

În 1878, s-a căsătorit cu Pierre Gautreau, un bancher din Paris, mult mai în vârstă decât ea, cu care a avut o fiică. Însă Virginie a avut numeroase aventuri extraconjugale, fiind renumită pentru acest lucru în societatea pariziană a acelor timpuri. Mai mult, a fost ţinta bârfelor şi zvonurilor.

Pictorul John Singer Sargent a cunoscut-o pe Virginie prin intermediul unei cunoştinţe comune. Tabloul pe care el l-a realizat, „Portretul doamnei X”, avea să îi aducă notorietate, însă nu aşa cum se aştepta el. Pictura a fost considerată ofensatoare, imorală, scandaloasă, şi s-a spus că artistul sfidează normele epocii. Iniţial, lucrarea se numea „Portretul doamnei Virginie Gautreau”, însă pictorul i-a schimbat numele.

Un alt tablou care o redă pe Virginie Gautreau realizat de John Singer Sargent
în 1882-1883

Pentru că nu a mai primit nicio comandă în Franţa, Sargent s-a stabilit la Londra, devenind portretist al aristrocraţiei britanice.

În prezent, „Portretul doamnei X” este expus la Muzeul Metropolitan din New York.

Virginie Gautreau a fost muză şi pentru alţi artişti. În 1891, Gustave Courtois a redat-o în tabloul „Madame Gautreau”, care este expus la Muzeul d’Orsay din Paris.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

De ce sunt atât de multe pisici pe străzile din Istanbul

Dacă ai ajuns vreodată în Istanbul, nu se poate să nu fi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *