Cetatea din România care l-a fi inspirat pe Jules Verne să scrie Castelul din Carpaţi

În câteva dintre romanele scriitorului Jules Verne există referiri la țara noastră și se crede că autorul francez ar fi vizitat România. Mai mult, ar fi trăit şi o poveste de dragoste cu o contesă din localitatea Homorod.

Considerat precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice, Jules Verne este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din toate timpurile. Născut pe 8 februarie 1828 într-o familie înstărită din Nantes, Franţa, Jules Verne a fost fascinat încă din copilărie de romanele de aventuri. Adora să asculte poveşti despre aventurile marinarilor şi ale exploratorilor.

Scriitorul Jules Verne (1828-1905). Foto: Wikipedia

În 1863, i-a apărut primul roman, Cinci săptămâni în balon, care s-a bucurat de un succes răsunător. Celebra sa serie de aventuri Călătorii extraordinare cuprinde 44 de romane. Seria include popularele cărţi ale scriitorului – De la Pământ la Lună, Copiii căpitanului Grant, 20.000 de leghe sub mări, Ţinutul blănurilor, Ocolul Pământului în 80 de zile, Insula misterioasă, Casa cu aburi Steaua Sudului şi Castelul din Carpaţi.

Din cele 65 de romane ale lui Jules Verne, cinci fac referire la România.

Cetatea Colţ, posibilă sursă de inspiraţie pentru Castelul din Carpaţi

În judeţul Hunedoara, în comuna Râu de Mori, satul Suseni, se află Cetatea Colţ, care l-ar fi inspirat pe Jules Verne să scrie Castelul din Carpaţi (1892). Această cetate datează din secolul al XIV-lea şi a fost ctitorită de cneazul Cândea. Cetatea Colţ a avut rol de apărare. A fost ridicată pe un colţ de stâncă, la intrarea în defileul Râuşorului, şi a fost fortificată cu turnuri şi un zid de incintă.

Cetatea Colţ din Hunedoara. Foto: Wikipedia

A fost sau nu Jules Verne în România?

Se spune că însuşi Jules Verne ar fi ajuns în ţara noastră şi ar fi fost oaspete la hanul de la poalele stâncilor unde se află fortificaţia.

Totuşi, părerile legate de prezenţa lui Jules Verne în România sunt împărţite. Astfel, Ion Hobana, specialist în opera scriitorului francez, susţine că Jules Verne nu a ajuns niciodată în ţara noastră şi că sursa sa de inspiraţie au fost impresiile de călătorie ale unui geograf francez.

În schimb, Simion Săveanu, autorul volumului „Pe urmele lui Jules Verne în România”, susţine că scriitorul francez a ajuns în România. Mai mult, ar fi trăit şi o frumoasă poveste de dragoste cu Luiza Teutsch, o contesă din localitatea Homorod, judeţul Braşov.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Românca Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Sunt mulţi românii cu care ne mândrim. Sunt oameni care au câştigat...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *