Movember: de ce sunt încurajaţi bărbaţii să îşi lase mustaţă în noiembrie

În luna noiembrie, bărbaţii sunt îndemnaţi să renunţe la aparatele de ras, pentru încurajarea conştientizării bolilor specific masculine, precum cancerul de prostată.

Movember, o combinație a cuvintelor „mustață” (moustache în engleză) și „noiembrie” (november), face referire la lupta împotriva bolilor masculine, fiind un eveniment de conştientizare şi de strângere de fonduri pentru cercetarea unor afecţiuni precum cancerul testicular sau de prostată.

Iniţiativa a debutat în 2004 în Australia şi Noua Zeelandă, de unde s-a extins în SUA, Canada, Marea Britanie, Spania, Danemarca, Cehia.

În fiecare an, în luna noiembrie, mii de bărbați îşi lasă mustață și încurajează discuțiile despre sănătatea masculină. Astfel, mustața devine un simbol de solidaritate și conștientizare.

Conform site-ului movember.com, scopul acestei iniţiative este de a preveni moartea prematură a bărbaţilor. Sloganul campaniei este „Abordăm cancerul de prostată, cancerul de testicule, sănătatea mintală şi prevenirea suicidului”.

Cum se pot implica bărbaţii

Prin simplul fapt de a alege să îşi lase mustaţă timp de 30 de zile, în luna noiembrie, bărbaţii devin „un panou mobil şi vorbăreţ” în ceea ce priveşte sănătatea. Nu contează ce formă are mustaţa – imperială, creion, englezească -, important este ca ea să devină un simbol al implicării în demersul privind conştienizarea bolilor masculine. Bărbaţii sunt încurajaţi să îşi facă analizele anuale şi să adopte un stil de viaţă sănătos.

Cancerul de prostată în România

Statisticile internaţionale arată că 1 din 8 bărbaţi va dezvolta în cursul vieţii cancer de prostată. În ţara noastră, potrivit datelor Globocan din 2022, în cazul bărbaţilor, cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă afecţiune malignă şi a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre bolile oncologice.  

Riscul de a face cancer de prostată creşte pe măsura înaintării în vârstă. Un alt factor de risc este istoricul de această boală în familie.

În fază incipientă, cancerul de prostată nu are simptome evidente. Bărbaţilor cu vârsta peste 40-45 de ani (cei care au avut rude cu această boală – tată, frate) le este recomandat un test specific – PSA, antigenul specific prostatic. De la 50 de ani, analiza este indicată periodic. Un nivel prea mare de PSA este un indicator pentru afecţiuni ale prostatei, inclusiv cancerul la acest nivel. PSA este un test de screening, nu de diagnostic.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Josephine Baker, între dans şi spionaj

Cântăreaţă şi dansatoare, Josephine Baker, cunoscută şi ca „Perla Neagră”, a fost...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *