Dalida, artista marcată de drame

AA410107 cucina 291 386 300 3437 4561 RGB

Artistă cu origini egiptene, Dalida a fost o vedetă a vremurilor ei. Zâmbetul său ascundea însă răni sufleteşti pe care nimic nu le-a putut alina. Chinuită de dramele personale, Dalida a ales să îşi încheie socotelile cu viaţa la 54 de ani.

Dalida, pe numele său real Yolanda Cristina Gigliotti, s-a născut în 1933 la Cairo, Egipt, în familia unor artişti imigranţi italieni.

La 21 de ani, a devenit Miss Egipt şi a apărut pe coperta revistei Cinémonde. Astfel a fost astfel remarcată de un cineast francez, care i-a convins familia să o lase să meargă la Paris. A început să cânte prin baruri de noapte, iar impresarul său i-a dat numele Dalila, devenit apoi Dalida. La începuturile carierei, a avut norocul să fie remarcată de persoane influente din lumea divertismentului – Bruno Coquatrix, directorul sălii de concerte Olympia, Eddie Barclay, fondatorul casei de discuri cu acelaşi nume, şi Lucien Morisse, patronul grupului media Europe1.

Dalida în 1967. Foto: Wikipedia

La scurt timp, Dalida a devenit o adevărată celebritate în întreaga Europă, fiind numită în Egipt „vocea secolului”. La 27 de ani, a avut un succes imens cu melodia „Les enfants du Piree” (Copiii din Pireu).

A cochetat şi cu cinematografia; în 1962 a apărut în filmul „Necunoscuta din Hong Kong”, alături de Serge Gainsbourg, dar a rămas fidelă muzicii.

Dincolo de succes, dramele

În 1961 s-a căsătorit cu Lucien Morisse şi tot în acelaşi an l-a cunoscut la Cannes pe Jean Sobieski, actor şi pictor, cu care a avut o aventură plină de pasiune.

În 1966 s-a îndrăgostit la prima vedere de Luigi Tenco, un cântăreţ aspirant. Ea l-a convins să participe la Festivalul de la San Remo, unde prestaţia lui nu a fost la înălţimea aşteptărilor. Tenco a decis să îşi pună capăt zilelor. Trupul său a fost descoperit de Dalida în camera de hotel, lucru ce a marcat-o mult. Peste o lună, şi ea a încercat să se sinucidă, dar atunci, dorinţa de a trăi a fost totuşi mai mare.

Mai târziu, Dalida a rămas însărcinată cu un italian de 22 de ani, dar a decis să facă o întrerupere de sarcină, care a lăsat-o infertilă.

În 1970, Lucien Morisse, primul ei soţ, şi-a pus capăt zilelor în apartamentul în care au locuit împreună. Dramele aveau să îi umbrească viaţa artistei. Şi următorul său iubit, Richard Chamfray, s-a sinucis în 1983.

Dalida în 1974. Foto: Wikipedia

Ce a scris pe biletul de adio

Pe 2 mai 1987, la vârsta de 54 de ani, Dalida şi-a pus capăt zilelor după ce a luat o supradoză de sedative. Artista a lăsat un bilet pe care a scris: „Viaţa mi-a devenit insuportabilă, iertaţi-mă!”.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Curiozităţi despre Casa Albă: povestea clădirii-simbol

Reședință oficială a familiei prezidențiale americane începând din anul 1800, Casa Albă...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *