Simbol al eleganţei şi graţiei feminine, Grace Kelly a avut o poveste de viaţă desprinsă parcă dintr-un film. Actriţa devenită prinţesă de Monaco aproape că avea lumea la picioare când a pierit într-un accident de maşină.
Înzestrată cu o frumuseţe aristocrată, care a frânt multe inimi, Grace Kelly a fost întruchiparea prinţesei ideale.
Grace Kelly s-a născut pe 12 noiembrie 1929, fiind fiica unui campion olimpic, membru al echipei americane de canotaj, şi al primei antrenoare a echipei de atletism a Universităţii din Pennsylvania. Tatăl său, devenit milionar graţie afacerii cu cărămizi, nu îi va susţine pasiunea pentru actorie, spre care ea avea să îşi ghideze paşii. Grace s-a înscris la Academie Americană de Artă Dramatică din New York, iar între timp, a lucrat şi ca model, apărând pe coperta unor reviste importante.
Primul său rol pe marele ecran este cel din „High Noon” (1952), în care l-a avut partener pe Gary Cooper. A urmat „Mogambo” (1953), care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin. Pentru „The Country Girl” (1954) a obţinut primul şi singurul premiu Oscar din carieră. A devenit una dintre muzele lui Alfred Hitchcock, fiind distribută în câteva dintre filmele acestuia, printre care: „Fereastra din spate” (1954), „Cu C de la crimă” (1954) şi „Goana după hoţ” (1955).
Şarmul irezistibil al lui Grace Kelly a făcut numeroase „victime” printre bărbaţi. Printre bărbaţii care au roit în jurul ei se numără designerul Oleg Cassini, William Holden, Ray Milland, Bing Crosby şi Aga Khan.
O nuntă de basm
Cu ocazia Festivalului de Film de la Cannes din 1955, Grace l-a întâlnit pe Prinţul Rainier al III-lea de Monaco. Unii spun că a fost dragoste la prima vedere, alţii cred că frumoasa Grace a apărut în viaţa prinţului chiar într-un moment în care acesta îşi căuta cu disperare o soţie. Cei doi au corespondat timp de câteva luni, după care prinţul a mers în America, la părinţii actriţei, pentru a-i cere mâna. Cea mai îndrăgită şi cea mai bine plătită actriţă în acele timpuri, Grace Kelly a decis să dea viaţa de la Hollywood pentru una la Monaco. Peste 20.000 de locuitori din Monaco au ieşit în stradă pentru a-şi cunoaşte viitoarea prinţesă. Pe 18 aprilie 1956 a avut loc ceea ce a fost descris de presă ca nunta secolului. Rochia de mireasă a lui Grace, la care s-a lucrat timp de şase săptămâni, a fost creată de Helen Rose, câştigătoare a unui Oscar pentru costume. După nuntă, cei doi au plecat într-o croazieră pe Mediterană. Cuplul a avut trei copii. Caroline s-a născut la 9 luni de la nuntă, următorii copii venind pe lume în 1958 – Albert, și în 1965 – Stephanie. Actualul conductător al Principatului Monaco este Prințul Albert al II-lea. El deține această funcție din 2005, numirea sa survenind după decesul Prințului Rainier al III-lea.
Prințesa Grace s-a dedicat trup și suflet creșterii și educării copiilor, dar și misiunilor caritabile. A înființat organizații non-profit și fundații prin care s-a implicat în educația copiilor din întreaga lume, indiferent de rasă sau religie. Fundația care îi poartă numele, înființată în 1964, a dat o mână de ajutor celor cu nevoi speciale. Organizația AMADE înființată la inițiativa sa a ajutat țările sărace cu fonduri pentru educație și sănătate.
Accidentul
Data de 14 septembrie 1982 avea să aducă o mare tristețe pentru familia Grimaldi. În timp ce se afla în mașină cu fiica sa, prințesa Stephanie, Grace Kelly a suferit o comoție cerebrală, din cauza căreia a pierdut controlul mașinii, care s-a prăbușit în gol pe serpentinele Coastei de Azur. Amândouă au fost transportate la spital. Din păcate, Grace nu a supraviețuit, decesul său având loc la 24 de ore de la tragica întâmplare. Stephanie a supraviețuit, ea suferind doar o fractură cervicală. Pe 18 septembrie, Grace Kelly a fost înmormântată în cavoul familiei Grimaldi, la slujba funerară participând, printre alții, Cary Grant, Nancy Reagan și prințesa Diana. În memoria sa, spitalul în care și-a aflat sfârșitul a primit numele său, The Princess Grace Hospital Centre. Prințul Rainier, care nu s-a mai recăsătorit, a fost înmormântat alături de ea în 2005.
Filmul controversat
Destinul prinţesei Grace Kelly a fost ecranizat, premiera peliculei „Grace de Monco” având loc în 2014, în deschiderea Festivalului de la Cannes. Filmul, cu Nicole Kidman în rolul principal, surprinde destinul lui Grace Kelly după şase ani de la nunta cu prinţul Rainier (interpretat de Tim Roth). „Grace de Monco” prezintă aspect precum viaţa de cuplu, cât şi imaginea publică a lui Grace şi a soţului său. Lungmetrajul a fost vizionat şi de prinţul Albert al II-lea de Monaco şi de surorile sale, prinţesele Caroline şi Stephanie, care au criticat pelicula. În viziunea lor, filmul se bazează pe „referinţe istorice eronate şi îndoielnice”.
Foto: Pixabay