Animale în slujba sănătății. Cum ajută câinii, pisicile şi delfinii în depistarea şi tratarea bolilor

Pe lângă faptul că sunt adevărați prieteni ai omului, animalele pot fi și detectori ai unor boli. Câinii şi pisicile, alături de cobai, sunt din ce în ce mai mult incluşi în cercetările medicale, iar rezultatele sunt remarcabile.

Câinii pot ajuta la depistarea noului coronavirus. Sunt utili diabeticilor

Mai nou, câinii sunt antrenaţi să depisteze noul coronavirus. Potrivit cercetătorilor finlandezi, câinii pot depista COVID-19 şi cu cinci zile înainte de apariţia simptomelor. La o clinică din Germania, câinii au fost dresaţi să detecteze noul coronavirus în probe de salivă umană. Câinii au reuşit să identifice persoanele cu COVID-19 cu o precizie de 94%.

Cel mai bun prieten al omului, câinele este capabil să detecteze scăderea nivelului de zahăr din sânge și să își anunțe stăpânul. Nasul acestui animal poate depista micile modificări care se petrec atunci când cineva este pe punctul de a suferi un atac hipoglicemic. Acest lucru este susținut de un sondaj efectuat de cercetătorii de la Universitatea Queen’s din Belfast. Potrivit acestuia, în cazul a 65% dintre persoanele cu diabet insulino-dependent care au avut o scădere a glicemiei, câinii au lătrat, scâncit sau au folosit alte metode de avertizare. Pe baza acestei descoperiri, la un centru de cercetare Cancer and Bio-Detection Dogs din Ayelesbury, Marea Britanie, câinii sunt antrenați pentru a le fi ascuțite aceste simțuri. Acești câini sunt apoi încredințați stăpânilor lor bolnavi de diabet, mulți dintre aceștia fiind copii.

Dar aceasta nu este singura contribuție a câinelui adusă sănătății stăpânului lui. Astfel, acest animal poate detecta iminența unui atac cerebral și poate anticipa episoadele epileptice. De asemenea, câinele are un adevărat efect terapuetic asupra stăpânului, ajutându-l să combată unele probleme de sănătate (hipertensiune și nivel mare al colesterolului și al trigliceridelor). În plus, câinele îi poate ajuta pe orbi în viața de zi cu zi. Mai mult, prin simpla mirosire a urinei, câinii pot sesiza prezența în organism a tumorilor canceroase. Medicii spun că în cazul prezenței celulelor anormale, sunt secretate anumite substanțe chimice (alcalini și benzeni), pe care câinii le pot percepe. În cadrul unor cercetări, câinii au detectat cu o acuratețe de 99% mostrele de cancer pulmonar și cu 88% pe cele de cancer mamar. Specialiștii au reușit chiar să antreneze câini utilitari cu scopul de a depista celulele canceroase chiar înainte de formarea tumorilor. O femelă de labrador, de șase ani și jumătate, a reușit performanța de a identifica orice formă de cancer în fază incipientă, când boala este curabilă în totalitate.

Pisicile detectează durerile

Pisicile sunt printre cele mai apreciate animale capabile să depisteze anumite stări ale omului. Felinele simt când persoana de lângă ele este bolnavă sau nervoasă. Se știe că pisicile pot „prelucra” prin tors energia negativă a omului. De asemenea, ele pot detecta durerea, pe care o pot reduce prin simpla așezare pe locul afectat. Astfel, se pot înlătura dezechilibrele energetice care apar în diverse boli. Mai mult, un motan din Statele Unite a reușit chiar să prezică decesul unor pacienți internați într-un centru pentru bolnavi. Motanul Oscar are un simț ascuțit al mirosului, putând depista cu acuratețe schimbările care se produc în metabolismul uman în apropierea momentului morții.

Delfinii, de ajutor în tratarea autismului

Simpaticele animale sunt de un real folos, fiind folosiți în ameliorarea multor boli, mai ales în cazul copiilor. Câteva dintre beneficiile terapeutice ale delfinilor sunt terapia paraliziei infantile, în dezvoltarea capacității motorii, recuperarea copiilor cu deficiențe de vorbire și cu orice alt tip de deficiențe, afecțiuni ale coloanei vertebrale. De asemenea, există dovezi care arată importanța folosirii terapiei cu delfini la copiii cu autism. În acest caz, se produc schimbări la nivelul creierului care ajută la sincronizarea undelor celor două emisfere. În apropierea delfinilor, copiii cu autism reușesc să iasă treptat din izolarea caracteristică acestei boli.

Foto: https://unsplash.com/

Written By
More from Renate Daily

Pangeos, cea mai mare navă construită vreodată, va avea formă de broască ţestoasă

Un superiaht care seamănă cu un oraş plutitor este unul dintre proiectele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *