Cunoscut și ca ochiul interior sau al sufletului, cel de-al treilea ochi este o metaforă mistică și ezoterică de origine orientală, care desemnează cunoașterea și explorarea spirituală. Există numeroase mistere și teorii legate de acest organ secret, care este asociat cu glanda pineală.
În credințele mistice, al treilea ochi este sediul tuturor proceselor conștiente, care ne ajută să creăm noi realități.
Se știe că, în trecut, multe creaturi aveau un ochi în plus, în creștet, caracteristică întâlnită și în prezent la unele viețuitoare. Inclusiv omul prezintă cel de-al treilea ochi, care corespunde glandei pineale. Aceasta se află aproape de creier și reprezintă o adevărată enigmă pentru oamenii de știință. Mai exact, funcția ei nu este pe deplin înțeleasă. Având dimensiunea unui bob de mazăre și o greutate de 0,2 grame, glanda pineală sau epifiza se află în spatele și deasupra glandei pituitare. Este bine de știut că această glandă are multe dintre caracteristicile ochiului exterior, conținând o adevărată hartă a câmpului vizual al ochiului. Ea se află în relație cu hipotalamusul, coordonând reacții care au legătură cu ceasul biologic (ciclul somn-veghe), cu foamea și cu setea, cu procesul de îmbătrânire și cu sexualitatea. Glanda pineală este cea care secretă melatonină, hormon cu numeroase funcții în organism, cum ar fi cea de asigurare a unui somn odihnitor.
Funcțiile glandei pineale au fost descoperite relativ recent. În anii 50, oamenii de știință au constatat că epifiza nu este un organ inutil, așa cum se credea. Astfel, s-a observat că poate percepe lumina așa cum o face ochiul real și că secretă melatonină doar noaptea, în timpul somnului. „Trezirea” glandei pineale corespunde unei activități cerebrale intense. La persoanele care se dedică activităților spirituale și care practică meditația, s-a observat că oasele din fața celui de-al treilea ochi sunt mai subțiri.
Cel de-al treilea ochi poate fi „deschis”, prin anumite practici, de către oamenii cu capacități spirituale. Printr-o astfel de acțiune, acești oameni pot percepe realități pe care persoanele obișnuite nu le pot sesiza.
Credințele mistice
Cu toate că funcțiile glandei pineale au fost observate recent, în credințele mistice orientale, existența acesteia era cunoscută în vechile tradiții orientale încă din cele mai vechi timpuri.
În India, cel de-al treilea ochi este numit „jnana chakshu” (ochiul cunoașterii). Este localizat la nivelul celei de-a șasea chakre, Ajna. Iată de ce divinitățile sau zeii sunt reprezentați ca având un al treilea ochi la nivelul frunții. În credința budistă, se vorbește despre cele cinci niveluri de vedere (vederea Buddha, vederea în carne, vederea celestă, vederea înțelepciunii, vederea legii). Potrivit acestei religii, glanda pineală poate fi activată, putându-se realiza un acces către stări superioare ale conștiinței.
În taoism și în alte credințe religioase chineze, antrenarea celui de-al treilea ochi implică focalizarea atenției asupra unui punct aflat între sprâncene, în timp ce se țin ochii închiși. Această practică duce la deschiderea și la conștientizarea celui de-al treilea ochi. De asemenea, taoismul susține că glanda pineală poate acumula forțele externe, combinându-le cu forța originară, părăsind corpul fizic înainte de moarte.
Prin extensie, numeroase practici de meditație presupun concentrarea atenției asupra zonei capului, la nivelul frunții, scopul acestora fiind deschiderea celui de-al treilea ochi.
Max Heindel (1865-1919), inițiatorul Rosicrucianismului, amintea de existența a două organe la nivelul creierului, pe care el le numea corp pituitar și glanda pineală. Aceasta din urmă era adesea descrisă în textele medicale ca „al treilea ochi atrofiat”. Potrivit lui Heindel, aceste două organe se află în stare latentă. Atunci când acestea se activează, omul este capabil de percepții noi, extrasenzoriale.
Conceptul a fost larg popularizat de călugărul tibetan Lobsang Rampa, în cartea sa, „Al treilea ochi”, apărută în 1956. El a fost, de altfel, primul care a asemănat glanda pineală cu cel de-al treilea ochi. Călugărul descrie cum medicii tibetani au reușit deschiderea chirurgicală a acestui ochi, pe care l-au activat.
Psihiatrul Rick Strassman a emis, în 1990, o ipoteză controversată. Mai exact, o descărcare de dimetil-triptamină (DMT) din glanda pineală înainte de moarte ar fi cea care cauzează așa-zisele experiențe din pragul morții. Cu toate că este o teorie controversată, nu au fost suficiente dovezi care să demonstreze că nu este adevărată. Un lucru este clar: glanda pineală sau al treilea ochi este o altă necunoscută plină de mistere a corpului uman, despre care mai avem, probabil, multe de descoperit.
Foto: Pixabay
Citeşte şi: Cum îţi dai seama că eşti manipulat. Cele 10 principii ale manipulării maselor