Lucruri inedite despre Charles Darwin. De ce a fost considerat „ruşinea familiei”

Autor al celebrei teorii evoluţioniste şi a teoriei selecţiei naturale, Charles Darwin (1809 – 1882) este, fără îndoială, unul dintre cei mai influenţi oameni de ştiinţă din toate timpurile. Dincolo de contribuţiile sale aduse în domeniul ştiinţei, există şi câteva aspecte legate de viaţa sa mai puţin cunoscute publicului.

Născut în aceeaşi zi cu Abraham Lincoln

Charles Robert Darwin s-a născut pe 12 februarie 1809. Ca un fapt inedit, viitorul om de s-a născut în aceeaşi zi şi în acelaşi an cu cel de-al 16-lea preşedinte al SUA, Abraham Lincoln. Spre deosebire de Lincoln, care provenea dintr-o familie modestă şi a venit pe lume într-o cabană de lemn cu o singură cameră, viitorul om de ştiinţă făcea parte dintr-o familie înstărită. În ciuda mediilor diferite, cei doi au avut în comun curiozitatea, setea de cunoaştere.

Tatăl său l-ar fi vrut doctor

Cel care avea să devină cunoscut în lumea întreagă pentru teoriile sale a fost considerat de însuşi tatăl său, Robert, „ruşinea familiei”. De profesie medic, părintele său l-a trimis să studieze medicina la Universitatea Edinburgh în 1825. Darwin avea să descopere însă destul de repede că are o repulsie faţă de chirurgie. Când Darwin a decis să se mute la teologie, acest gest a fost considerat inacceptabil de tatăl său. Înainte de a pleca în expediţia ştiinţifică din 1831 la bordul bavei HMS Beagle, tatăl său i-ar fi spus: „Nu îţi pasă de nimic altceva în afară de trasul cu arme, câini şi a prinde şobolani. Te vei face de ruşine, pe tine şi întreaga ta familie”. Tânărul Darwin a întreprins atunci o călătorie de cinci ani, timp în care a strâns informaţii preţioase care i-au permis să facă observaţii despre specii. În cursul acelui voiaj, Darwin a ajuns în locuri precum Insulele Capului Verde, Galapagos, Brazilia, Noua Zeelandă, Australia, Argentina, Uruguay, Peru şi Chile.

Căsătorit cu propria verişoară

În 1839, Charles Darwin s-a căsătorit cu propria verişoară, Emma Wedgwood, cu care a avut 10 copii, dintre care trei au murit înainte de a împlini 10 ani. Peste trei ani, obosit de viaţa în Londra, savantul s-a mutat în Down, Kent, unde va rămâne pentru tot restul vieţii. Darwin este cunoscut şi pentru lista sa de motive pro şi contra căsătoriei. În dreptul argumentelor pro, omul de ştiinţă a menţionat compania (care, în opinia lui, era mai bună decât cea a unui câine), copiii şi cineva care să aibă grijă de casă, iar în dreptul celor contra a menţionat timpul mai puţin disponibil pentru a citi. Una peste alta, motivele pro le-au întrecut pe cele contra. Se consideră că Darwin ar fi renunţat la credinţa în Dumnezeu după ce fiica sa, Annie, a murit de scarlatină.

Ce boli a avut

După întoarcerea din călătoria în jurul lumii, Darwin a început să sufere de epuizare, eczeme, dureri de cap şi palpitaţii, pe care avea să le experimenteze tot restul vieţii. Potrivit unor ipoteze, savantul ar fi suferit şi de boala Chagas, o parazitoză tropicală, care are complicaţii cardiace – tulburări de ritm şi insuficienţă cardiacă. Se pare că această boală i-ar fi adus şi sfârşitul.

Consumator de animale exotice?

Se ştie că Darwin a studiat animalele exotice, dar nu s-a limitat doar la atât. Astfel, în timp ce studia la Universitatea Cambridge, Darwin se afla în fruntea Clubului Glutton, ai cărui membri se întâlneau în fiecare săptămână pentru a consuma, printre altele, carne de şoim sau de bufniţă. Alte specialităţi exotice cu care omul de ştiinţă s-a delectat sunt broaştele ţestoase gigantice, iguanele şi armadillo.

Înmomrmântat la Westminster Abbey

Charles Darwin s-a stins din viaţă pe 19 aprilie 1882, iar familia sa a decis să îl înmormânteze în localitatea unde şi-a petrecut ultimii 40 de ani din viaţă. Totuşi, prietenii şi colegii săi au iniţiat acţiuni pentru ca trupul neînsufleţit al celebrului om de ştiinţă să fie depus la Westminster Abbey. Astfel, la o săptămână după trecerea sa în nefiinţă, savantul îşi dormea somnul de veci în celebra biserică londoneză, alături de alţi oameni de ştiinţă renumiţi – John Herschel şi Isaac Newton. Potrivit unei ipoteze, în ultima parte a vieţii, Darwin s-ar fi reîntors la credinţa în Dumnezeu. Conform altor surse, savantul ar fi rămas fidel teoriei sale celebre până în ultima clipă de viaţă.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Vedete care au învins depresia

Written By
More from Renate Daily

Ce este, de fapt, al treilea ochi şi ce rol are

Cunoscut și ca ochiul interior sau al sufletului, cel de-al treilea ochi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *