Ce reprezintă echinocţiul de toamnă şi în ce zi cade

În fiecare an, începutul ultimei decade din luna septembrie marchează toamna astronomică. Cu ocazia echinocţiului de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Termenul „echinocţiu” are origini latine, cuvântul „aequinoctium” desemnând „noapte egală”. Mai exact, cu această ocazie, Soarele, în mişcarea anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii (proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc.

Soarele răsare şi apune chiar în punctele cardinale est şi vest. Este momentul din an când noaptea şi ziua au aceeaşi durată. După această dată, ziua va scădea treptat, iar noaptea devine mai lungă, până la producerea solstiţiului de iarnă.

Perioada pre-hibernală este însoțită de unele modificări climatice. Dacă începutul toamnei ne aduce bogăția de culori a fructelor de sezon (gutui, pere, struguri), precum și parfumul lor inconfundabil, sfârșitul acestui anotimp ne pregătește pentru lunga iarnă, prin ploi, ceață și frig.

În ce zi este echinocţiul de toamnă

Data echinocţiului de toamnă nu este aceeaşi în fiecare an, variind între 21, 22, 23 şi 24 septembrie (pentru prima dată va fi pe 21 septembrie în anul 2092, apoi în 2096). Variaţia datei are legătură cu deplasarea anuală a Pământului în jurul Soarelui, care are loc în 365 de zile, 5 ore şi 48 de minute.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” acestea sunt următoarele date ale echinocţiilor de toamna:

2024 – 22 septembrie 15:44
2025 – 22 septembrie 21:19
2026 – 23 septembrie 03:05
2027 – 23 septembrie 09:02
2028 – 22 septembrie 14:45

Cele patru momente astronomice importante ale anului sunt solstiţiul de iarnă, cel de vară şi echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

Atât solstiţiile, cât şi echinocţiile marchează schimbarea anotimpurilor. Aceasta este necesară deoarece planeta este uşor înclinată pe axa sa în timpul deplasării în jurul Soarelui.

Numele de solstiţiu vine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit”. Din punct de vedere astronomic, solstiţiile sunt cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Terrei este perpendicular pe planul orbitei Pământului.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Ce au căutat românii pe Google în 2020. Cele mai populare cuvinte-cheie

Anul 2020 a fost marcat de pandemie, iar acest lucru s-a reflectat...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *