Ce scria Regina Maria în jurnal după ce s-a vindecat de gripa spaniolă

Suntem în plină pandemie de coronavirus, dar omenirea a mai cunoscut astfel de episoade, de-a lungul timpului. De exemplu, gripa spaniolă, care a început în 1918 şi care a avut un număr mare de victime – între 50 şi 100 de milioane la nivel mondial. Printre personalităţile care au contractat gripa spaniolă se numără şi Regina Maria, cea mai iubită suverană a românilor.

Pe 26 decembrie 1918, Regina Maria nota astfel în Jurnalul de război: „N-am mai scris nimic de 20 de zile. Am fost bolnavă, foarte bolnavă. Pe neaşteptate, aproape fără să-mi dau seama, parcă m-a izbit ceva în spate şi m-a pus jos, tocmai când lumea voia să petreacă cu mine. M-am îmbolnăvit, oribil, dureros, aşa cum n-am mai fost niciodată. Au fost zile chinuitoare de febră şi stare proastă, de slăbiciune, de înspăimântător delir şi insomnie, de am crezut că o să-mi ies din minţi. Deci, aşa arată faimoasa gripă spaniolă! Bine, voi şti de acum înainte că nu este de glumit cu ea!”

Din fericire, Regina Maria a supravieţuit bolii. Este de notorietate implicarea ei în Primul Război Mondial, când a mers efectiv pe front şi a îngrijit rănile soldaţilor. ,,Multe zile am rămas în mijlocul soldaţilor mei şi Dumnezeu mi-a îngăduit să pot fi de vreun ajutor; zile de straşnică trudă, zile de întuneric, când ce vedeam erau lucruri pe care niciodată nu voi mai putea să le uit”, scria regina Maria în „Memoriile” sale.  

Şi Walt Disney a avut gripă spaniolă

Deşi i s-a spus „spaniolă”, pandemia de gripă din 1918 nu a fost chiar… spaniolă. A rămas cunoscută astfel întrucât cele mai multe informaţii despre pandemia de atunci au apărut în presa din Spania, care a fost neutră în Primul Război Mondial.

Pandemia de gipă din 1918 a fost cauzată de un virus influenza, subtipul H1N1. Nu se ştie cu exactitate care este locul de unde s-a propagat virusul, printre ţările vehiculate fiind Franţa, China, SUA sau Marea Britanie. În SUA, primele cazuri au apărut în primăvara anului 1918.

Printre personalităţile care au contractat gripa spaniolă şi care s-au însănătoşit se numără şi Walt Disney şi Woodrow Wilson.

Specific pandemiei de gripă din 1918 a fost faptul că nivelul mortalităţii a fost ridicat în rândul adulţilor sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani.

Foto: https://www.romaniaregala.ro/

Written By
More from Renate Daily

Ada Lovelace, primul programator de calculator din lume

Multe femei s-au impus ca deschizătoare de drumuri, iar una dintre ele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *