Ce semnificaţii au zilele din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Sfântă sau a Patimilor desemnează perioada de la Duminica Floriilor și până la Sâmbăta Mare și are o semnificație aparte pentru credincioșii creștini, amintind de suferințele Mântuitorului. În fiecare dintre zilele sfinte sunt menționate una sau mai multe pilde religioase.

Luni

În această zi se face referire la smochinul neroditor și la Iosif, fiul patriarhului Iacob. Vândut de frații săi pe 30 de arginți, Iosif a ieșit viu din groapa în care l-au aruncat aceștia. Ajuns stăpân al Egiptului, Iosif și-a salvat poprul de la foamete, iertându-i în final pe toți cei care i-au făcut rău. Iosif a devenit simbolul biblic al slujitorului lui Dumnezeu. Tot în Lunea Sfântă se amintește de smochinul neroditor, atrăgându-se atenția că Hristos răsplătește nu numai binele, dar pedepsește și răul.

Marți

În Marțea Sfântă, este amintită pilda celor zece fecioare, cinci înțelepte și cinci neînțelepte. Primele dintre ele, renumite pentru credința lor, L-au întâmpinat pe Iisus cu ulei în candelă. În schimb, cele neînțelepte, care nu aveau untdelemn, nu L-au întâlnit. Prin această povestire, creștinii sunt îndemnați să facă fapte bune și să fie pregătiți sufletește pentru a-L urma pe Iisus. Așa cum nicio candelă nu rămâne aprinsă fără ulei, așa nici fără făclia credinței, drumul spre Iisus nu poate fi văzut. În Marțea Sfântă, creștinii îl roagă pe Dumnezeu să îi călăuzească spre Lumină.

Miercurea Sfântă

În Miercurea Sfântă se face referire la trădarea lui Iuda și la femeia păcătoasă care a uns cu mir picioare lui Iisus în casa lui Simon Leprosul. În această zi, Iuda Iscarioteanu l-a vândut pe Iisus fariseilor care voiau să îl omoare pentru 30 de arginți. Pe de o parte, ucenicul Iuda a ajuns la pieire din cauza tentației arginților, iar pe de altă parte, o femeie păcătoasă, înstrăinată de Dumnezeu, a ajuns pe drumul cel bun prin pocăință.

Joi

În această zi, cunoscută și ca Joia Neagră sau Joia Patimilor, se amintește de Cina cea de Taină. Având o profundă încărcătură religioasă, în acestă zi sunt retrăite fapte precum spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus. El Le-a împărțit pâine apostolilor și le-a rostit: „Luați, mâncați, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor”.  Tot la Cina cea de Taină, Iisus a instituit Taina Sfintei Euharistii sau Sfintei Împărtășanii și s-a rugat în Grădina Ghetsemani, aceasta fiind cunoscută drept cea mai profundă rugă a Mântuitorului.

Vinerea Mare

Vinerea Mare marchează judecata și răstignirea lui Iisus pe cruce, pentru răscumpărarea păcatelor oamenilor. Când a fost prins de romani și de evrei, Iisus se ruga în Grădina Ghetsemani. Încoronat cu spini, bătut și batjocorit, Mântuitorul și-a purtat pe umeri crucea până pe vârful Muntelui Golgota, fiind răstignit lângă doi tâlhari. Când unul dintre aceștia și-a recunoscut păcatele, Mântuitorul I-a spus: „Chiar astăzi vei fi cu Mine în Rai”. Pe crucea lui Iisus a fost pusă o plăcuță pe care scria „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor” (INRI). Potrivit textelor biblice, în Vinerea Mare au avut loc fenomene neobișnuite precum întunecarea soarelui timp de câteva ore, un cutremur mare, crăparea pietrelor și ruperea catapeteasmei templului. În amintirea acestei zile, cea mai neagră pentru credincioși, se ține post total.

Sâmbătă

Această zi de tristețe și de reculegere pentru creștini aduce aminte de îngroparea trupească a Mântuitorului. Corpul lui Iisus a fost înfășurat cu un giulgiu de in și îmbibat cu mirodenii, iar fața I-a fost acoperită cu o pânză albă. De asemenea, Sâmbăta Mare reprezintă și pogorârea lui Iisus cu sufletul în Iad, pentru a-i mântui pe drepții Vechiului Testament. În tradiția creștină, în Sâmbăta Mare se deschid cerurile. Este o zi a tăcerii, în așteptarea Învierii lui Iisus.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Cine au fost cei 12 apostoli ai lui Iisus

Written By
More from Renate Daily

Atracții turistice de neratat din Jaipur. De ce i se spune „orașul roz”

Cine ajunge în India trebuie să includă orașul Jaipur în topul locurilor...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *