Am putea crede că naţiunile lumii sunt entităţi străvechi, aproape imuabile. Totuși, harta lumii continuă să se schimbe – încet, dar sigur.
Cea mai nouă ţară a lumii este Sudanul de Sud, ţară din estul Africii, care are ca vecini Sudanul (nord), Etiopia (est), Kenya (sud est), Uganda (sud), RD Congo (sud vest) și Republica Centrafricană (vest). Are o suprafaţă de 644.329 km², iar capitala este Juba. Limbile oficiale sunt engleza şi araba, însă în această ţară se vorbesc şi bari, dinka, luo, murle, nuer, zande. Religiile recunoscute sunt creştinismul şi islamul, iar grupurile etnice sunt dinka, nuer, shilluk, azande, bari, kakwa, kuku.
Sudanul de Sud şi-a obţinut independenţa la 9 iulie 2011, fiind a 193-a naţiune recunoscută de ONU. Ţara a luptat de două ori cu Nordul pentru a-şi câştiga independenţa, prima dată între 1955 şi 1972, iar a doua oară între 1985 şi 2005.
Este o republică prezidenţială, iar preşedinte este Salva Kiir Mayardit, care a fost unul dintre conducătorii Mișcării Populare pentru Eliberarea Sudanului și al armatei acesteia.
Sudanul de Sud s-a format în urma unui referendum istoric în care aproape 99% dintre alegători au ales să se separă de Sudan, vecinul său din nord. Acest referendum a pus capăt deceniilor de război civil și tensiunilor etnice, religioase și politice. Este un stat tânăr şi din punctul de vedere al populaţiei: vârsta medie este de doar 18,7 ani, iar peste 42% dintre rezidenți au sub 14 ani. În 2023, numărul locuitorilor din Sudanul de Sud era de 11,48 milioane de persoane.

Cu ce probleme se confruntă
În ciuda câştigării independenţei, Sudanul de Sud este un stat marcat de sărăcie, deşi este bogat în petrol. În plus, este o naţiune cu conflicte interne, instabilitate politică frecventă și crize umanitare importante, ceea ce face consolidarea sa ca stat național dificilă, potrivit sciencepost.fr.
Bougainville: o nouă țară în devenire
Între timp, o altă entitate se pregătește încet-încet să-și revendice locul pe scena internațională. Bougainville, o regiune autonomă situată între Papua Noua Guinee şi Insulele Solomon, ar putea deveni următoarea țară din lume. Din punct de vedere geografic face parte din Insulele Solomon, dar administrativ aparţine de Papua Noua Guinee. Politic, funcţionează ca o entitate separată.
Bougainville include, în afară de insula principală, şi insula Buka şi mulţi atoli mici, nelocuiţi în mare parte.
Locuitorii din Bougainville încearcă încă din anii 1960 să îşi obţină independenţa. Această mică insulă din Pacific are și o istorie agitată. În 2019, Bougainville a organizat un referendum privind independența, iar 98% dintre alegători au votat în favoarea separării. Un rezultat copleșitor, dar nu obligatoriu: independența efectivă depinde acum de negocieri îndelungate cu guvernul central.
Ca urmare a unui conflict armat mortal din anii 1980 și 1990 privind exploatarea unei mine de cupru, luptele din Bougainville pentru autonomie au durat câteva decenii. Independența ar putea fi proclamată până în 2027, dacă sunt îndeplinite toate condițiile.
@drenate. Foto: Unsplash