Una dintre cele mai influente personalităţi politice ale tuturor timpurilor şi important lider de război, Winston Churchill a avut o căsnicie lungă şi fericită. În cei 57 de ani de mariaj, soţia sa, Clementine, l-a susţinut în momentele politice şi personale dificile. Despre ea, însuşi Churchill a spus că este persoana din spatele succesului său.
La fel ca şi soţul său, Clementine Ogilvy Spencer, viitoare doamnă Churchill, provenea dintr-o familie bună. Însă ea nu a avut şi o copilărie fericită. După divorţul părinţilor săi, a fost nevoită să se mute des, din cauza situaţiei materiale precare a mamei sale. De asemenea, şi-a pierdut şi sora mai mare, care a murit de febră tifoidă.
Churchill şi Clementine s-au cunoscut în 1904, la un bal, şi s-au reîntâlnit peste patru ani. Cu zece ani mai în vârstă decât ea, Winston a fost imediat uimit de frumusețea și inteligenţa lui Clementine. S-au îndrăgostit, iar pe 10 august 1908, Winston a cerut-o în căsătorie, în timpul unei petreceri la Palatul Blenheim. Cuplul s-a căsătorit pe 12 septembrie 1908, la Biserica St. Margaret’s din Westminster. Luna de miere şi-au petrecut-o la Baveno, Veneția, și la Castelul Veveří din Moravia.
Cuplul a avut cinci copii – Diana, Randolph, Sarah, Marigold (care a murit la vârsta de doi ani) şi Mary.
Mariaj fericit
Dincolo de stresul vieţii publice, Churchill şi soţia sa au avut o căsnicie fericită. Clementine i-a fost cel mai apropiat confident, companion şi iubirea vieţii lui. Cu toate că şi ea avea ambiţii politice, Clementine a fost nevoită să se adapteze normelor sociale de la începutul secolului al XX-lea, când femeile nu se bucurau de drepturi egale cu bărbaţii. În schimb, şi-a „revărsat” propriile năzuinţe către cele ale influentului său soţ, la al cărui succes a contribuit.
În timpul Primului Război Mondial, Clementine a organizat cantine pentru muncitori în zona metropolitană din nord-estul Londrei, pentru care a fost numită comandant al Ordinului Imperiului Britanic.
I-a fost alături în perioada tensionată din cel de-al Doilea Război Mondial, când Churchill era prim-minstru. Unii spun chiar că victoria Aliaţilor i se datorează, în parte, şi lui Clementine, potrivit nationaltrust.org.uk. A fost preşedintă a Fondului pentru Ajutor al Crucii Roşii şi preşedintă a Asociaţiei Creştine a Femeilor Tinere pentru Apel la Război.
Cei doi au fost împreună până în 1965, anul în care Churchill a murit, la vârsta de 90 de ani. După moartea acestuia, ea a primit titlul de baroneasă Spencer-Churchill de Chartwell.
Clementine s-a stins din viaţă în 1977, la vârsta de 92 de ani, în urma unui atac de cord. După cum a declarat șeful de stat major al lui Churchill, generalul Ismay, fără ea, „istoria lui Winston Churchill și a lumii ar fi fost o poveste cu totul diferită”.
@drenate. Foto: Wikipedia