Copacul lui Iuda, arborele spectaculos. De ce se numeşte aşa

În grădinile botanice şi nu numai poate fi admirat un arbore cu un colorit frumos, numit copacul lui Iuda, care are o înflorire spectaculoasă primăvara şi o formă de creştere elegantă. Arborele impresionează nu numai prin aspect, ci şi prin legendele care îl înconjoară.

Originar din America de Nord, sudul Europei şi vestul Asiei, copacul lui Iuda (Cercis siliquastrum) poate ajunge la înălţimea de 8 – 10 metri. Cel care l-a descris prima dată este renumitul botanist suedez Carl Linnaeus, în 1753. În ţara noastră, este cultivat în scop ornamental sau decorativ şi poate fi admirat în multe grădini botanice.

Copacul lui Iuda este apreciat ca arbore ornamental. Foto: Pixabay

Copacul lui Iuda are flori roz-liliachii, iar frunzele în formă de inimă, de aceea mai este numit popular şi Arborele iubirii. Se remarcă înflorirea luxuriantă a acestui copac elegant. Florile apar pe scoarţa goală chiar înainte de frunze şi apoi se îngroaşă pe ramuri până când sunt învelite complet, explică specialiştii Grădinii Botanice din Galaţi.

Copacul lui Iuda are frunzele în formă de inimă. Foto: Pixabay

La copacii mai bătrâni, florile pot creşte direct pe trunchi. Tulpina este acoperită cu o scoarţă negricioasă, uşor crăpată. Înfloreşte abundent, ceea ce îl face apreciat ca arbore decorativ. Are un ritm de creştere moderat, ajungând în câţiva ani la dimensiunea matură.

Arborele se dezvoltă bine într-un sol bine drenat, în zone cu soare, dar şi în semiumbră. Înfloreşte din aprilie şi îşi păstrează nuanţele vii şi în lunile următoare. Este un arbore potrivit oricăror grădini şi este bine de ştiut că este rezistent şi la poluare. Rezistă la temperaturi mari, dar este sensibil la îngheţ.

Originea numelui

Există o legendă potrivit căreia Iuda Iscarioteanul s-ar fi spânzurat de acest arbore după ce l-a trădat pe Iisus Hristos şi că acest lucru explică nuanţele florilor.

Pe de altă parte, ar fi vorba despre o confuzie, pentru că mai este cunoscut şi ca arborele din Iudeea, ceea ce face referire la faptul că era un copac frecvent întâlnit în Iudeea (parte a Palestinei, dintre Marea Moartă și Mediterana). În prezent, se găseşte peste tot în Israel.

@drenate. Foto mare: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

„Nu sunt eu”, autobiografia actriței Maia Morgenstern, disponibilă în librării

Încărcată de emoție, dar și de umor, Nu sunt eu îi dă...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *