Considerat de mulți cel mai mare faraon al Egiptului Antic, Ramses al II-lea a rămas cunoscut prin numeroasele sale realizări, de la victoriile în lupte la construcţiile sale monumentale.
Cunoscut și ca Ramses cel Mare, Ramses al II-lea a fost fiul lui Seti I și al reginei Tuya. La vârsta de 9 ani a fost numit prinț moștenitor și urmaș la tron tatălui său, iar la 10 ani a devenit Comandant al armatei și Supervizor al construcțiilor.
Ramses al II-lea a preluat puterea în anul 1279 î.Hr., pe când avea 25 de ani, devenind al treilea faraon din Dinastia a XIX-a. S-a aflat pe tron 66 de ani, una dintre cele mai lungi domnii din istoria Egiptului Antic. I s-a mai spus „cel Mare” prin prisma numeroaselor bătălii şi cuceriri. Ramses al II-lea a avut o domnie marcată de o intensă activitate de exploatare a minelor de aur, de inițierea unor construcții monumentale și de o politică externă efervescentă, presărată de numeroase campanii militare.
Faraonul Ramses al II-lea şi-a pus amprenta asupra istoriei Egiptului. În afară de acţiunile sale războinice și de cuceririle sale, a construit ca niciun alt faraon înaintea lui. La ordinele sale au fost ridicate temple, palate și statui. Printre aceste construcţii se numără templul din Abu Simel, oraşul Pi-Ramses Aa-nakhtu (Casa lui Ramses – Mare Învingător) şi marele templu Hathor.
Potrivit unor istorici, domnia lui Ramses al II-lea marchează apogeul civilizației egiptene.
Nefertari, soţia favorită
Ramses al II-lea a avut în preajma sa numeroase femei de-a lungul îndelungatei sale vieţi de 90 de ani. Se crede că a avut opt soţii, dintre care două principale – Nefertari și Isetnofret, şi şase secundare (Maathorneferure, Meritamen, Bintanath, Nebettawy, Henutmire și Meritamen II). Prima soţie şi favorita sa a fost Nefertari, una dintre cele mai cunoscute regine egiptene. Statuia sa se află în templul de piatră din Abu Simel, alături de cea a soţului său.
Căsătoriile faraonului erau adesea motivate politic, deoarece au ajutat la întărirea alianţelor sale cu alte familii şi regate puternice.
În plus, faraonul a mai avut şi în jur de 200 de concubine. Se consideră că Ramses al II-lea a avut peste 100 de copii – peste 50 de fiice şi peste 50 de băieţi.
@drenate. Foto: Wikipedia