Gertrude Ederle a învățat să înoate imitându-i pe băieții care făceau același lucru. Din cauza problemelor cu timpanul, medicii au sfătuit-o însă să renunţe la înot. Gertrude nu numai că nu i-a ascultat, dar a reuşit şi o performanţă notabilă: a devenit prima femeie care a traversat înot Canalul Mânecii.
Gertrude Ederle s-a născut în Manhattan în 1905, într-o familie numeroasă de imigranţi germani. Mai avea doi fraţi şi trei surori, iar tatăl său deţinea o măcelărie în Upper West Side. Pasiunea pentru înot a început în copilărie. Obişnuia să meargă alături de familia sa pe o plajă din New Jersey, însă se limita doar la a privi băieţii care înotau. Totuşi, treptat, a învăţat să le imite gesturile şi la 13 ani deja câştiga un concurs de înot. De atunci, a fost considerată o adevărată speranţă pentru Jocurile Olimpice. Şi nu a dezamăgit!
A avut probleme la nivelul urechii
La vârsta de cinci ani, Gertrude Ederle a avut rubeolă, iar de atunci s-a ales cu complicaţii la nivelul urechii. Mai exact, a avut leziuni la nivelul timpanului, care i-au slăbit auzul. În aceste condiţii, era de la sine înţeles că medicii au sfătuit-o să evite înotul. Ambiţioasa Gertrude nu i-a ascultat însă. Peste mulţi ani, mai exact la vârsta de 40 de ani, ea a fost însă afectată de surditate.
Reuşite notabile
În anii 1920, Gertrude Ederle a devenit sportiv profesionist. A luat parte la numeroase competiţii, stabilind diverse recorduri. Între 1921 şi 1925 a stabilit 29 de recorduri naţionale şi mondiale. În 1922, ea a doborât șapte recorduri într-o singură după-amiază la Brighton Beach, New York, informează britannica.com.
Ideea de a traversa înot Canalul Mânecii i-a venit în 1925. Nicio femeie nu mai reuşise acest lucru înaintea ei, iar acest detaliu era suficient de motivant pentru ea.
În 1925, Ederle a avut o încercare nereușită de a înota Canalul Mânecii. Totuşi, în anul următor s-a întors în Franța pentru a încerca din nou, fiind antrenată de înotătorul Jabez Wolffe. Periplul său prin apele Canalului Mânecii au început la 6 august 1926, având ca punct de plecare Cap Gris Nez, lângă Calais. Înotătoarea şi-a uns corpul pentru a-l proteja cu un amestec de vaselină, untură de oaie şi ulei de măsline.
În ciuda apelor agitate, ea a ajuns pe coasta britanică, la Kingsdown, în 14 ore și 31 de minute, bătând recordul mondial masculin cu 1 oră și 59 de minute. Parcursese 56 de kilometri înot.
La sosirea în New York, Ederle a fost întâmpinată de o adevărată paradă la care au luat parte în jur de două milioane de oameni. A devenit o adevărată vedetă, iar însuşi preşedintele de atunci, Calvin Coolidge, a numit-o „America’s best girl”!
Gertrude Ederle fost inclusă în Internațional Swimming Hall of Fame în 1965 și în Women’s Sports Hall of Fame în 1980.
@drenate Foto: Wikipedia