În întinderea neprietenoasă din deșertul Atacama, se poate admira o sculptură inedită, numită Mâna Deșertului sau Mano del desierto, cum îi spun localnicii.
Cum ar fi să mergi prin deșert și, la un moment dat, să zăreşti o mână uriaşă, ridicată, ca şi cum ţi-ar cere ajutorul? Aşa poate descrisă Mâna Deșertului. Această neobișnuită și interesantă capodoperă se află la 75 de kilometri sud de oraşul Antofagasta din Chile, pe Ruta 5.
A fost construită la altitudinea de 1.100 de metri deasupra nivelului mării și are înălțimea de 11 metri. Creaţia aparţine sculptorului chilian Mario Irarrázabal şi a fost inaugurată în anul 1992. Pentru a o construi, au fost folosite materiale precum betonul şi fierul.
Sculptura lui Irarrázabal este cunoscută pentru portretizarea vulnerabilității umane și a neputinței – două concepte care par să se amestece atunci când privim palma uriaşă, pe jumătate îngropată.

Mâna Deșertului este un punct de interes important pentru turiştii care călătoresc pe Ruta 5, inclusă în celebra reţea de şosele cunoscută ca Panamericana.
Artistul a mai realizat și alte mâini uriașe, care au fost amplasate în alte locuri din lume, precum Madrid, Veneţia şi Uruguay.
Deşertul Atacama, un loc comparat cu planeta Marte
Cel mai arid deşert non-polar din lume, deșertul Atacama este un loc spectaculos. S-a format în urmă cu zeci de milioane de ani, sub acţiunea curenţilor marini reci, care saturează aerul şi elimină precipitaţiile. Este un loc de o frumuseţe aparte, unde nu există poluare luminoasă şi nici interferenţe radio.
Atacama este un deşert special şi prin prisma peisajelor de aici, care seamănă cu cele de pe Marte, motiv pentru care a fost ales ca loc de filmare pentru diverse producţii cinematografice. Se află la altitudinea de peste 2.000 de metri, pe un platou îngust de 150 km, întins pe o suprafaţă de 1.000 km.
@drenate. Foto: Wikipedia