Minunile acvatice ale Islandei. Laguna Albastră, printre ele

Cel mai nordic stat din Europa, Islanda are numeroase atracţii pentru turiştii care ajung aici: vulcani activi, gheizere, gheţari, izvoare termale, cascade şi lacuri. Turismul contribuie cu o treime la PIB-ul acestei ţări. Islanda se numără printre locurile cu cele mai interesante minuni geologice din lume care pot fi explorate.

Stat insular nordic, Islanda este naţiunea oamenilor fericiţi care trăiesc în armonie cu natura. Deşi este o ţară mică, şi-a promovat şi valorificat numeroasele frumuseţi naturale. Islanda este un interesant loc de cercetare pentru vulcanologi, geologi, biologi şi climatologi. Lunile iulie-august sunt cele mai potrivite pentru a vizita natura acestei ţări. Cine vrea să admire Aurora Boreală poate veni în intervalul septembrie – aprilie, când luminile nordului pot fi zărite pe cer. Islanda este o ţară a gheţurilor şi a focului deopotrivă. Unii gheţari acoperă conurile vulcanice, iar după o erupţie se formează lacuri glaciare. Iată câteva dintre destinaţiile acvatice ale Islandei!

Laguna Albastră

Spa geotermal, Laguna Albastră se află într-un câmp de lavă, la o distanţă de 13 kilometri de aeroportul internaţional Keflavik şi la aproape 30 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik. Laguna Albastră s-a format în anii 1970, în urma unor lucrări la o uzină care folosea apele termale. Autorităţile islandeze au înfiinţat aici un centru de wellness care a devenit o atracţie importantă pentru islandezi şi pentru străini.

Apele din acest spa au un conţinut bogat în siliciu şi sulf, temperatura lor fiind de 37 – 39 de grade Celsius. Oamenii care se scaldă aici au parte nu numai de senzaţii neobişnuite (apa seamănă cu un bazin fumegând), ci şi de eliberare de stres şi de tratare a unor probleme de sănătate. Apa de mare şi nămolul geotermal sunt valorificate pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii (printre care psoriazisul), precum şi pentru reîntinerire şi frumuseţe.

Seljalandsfoss

Probabil cea mai frumoasa cascadă a Islandei este Seljalandsfoss, aflată în sudul ţării. Are o înălţime de 60 de metri, oferind un spectacol de neuitat. Este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate obiective turistice din Islanda.

Parte a râului Seljalandsá, cascada îşi are originea sub gheţarul Eyjafjallajökull. Datorită peisajului spectaculos pe care îl oferă, cascada a fost aleasă adesea ca loc de filmare pentru diverse producţii sau videoclipuri. Cascada Seljalandsfoss poate fi vizitată indiferent de anotimp şi nu are taxe de intrare.

Gullfoss

„Cascada de aur” s-ar putea traduce numele acestei minuni acvatice din Islanda. Se află în sudul ţării, la aproximativ 90 de kilometri de Reykjavik. A luat naştere pe râul Hvita, fiind alimentat de gheţarul Langjökull. Este împărţită în două etaje: cel superior are înălţimea de 11 metri, iar cel inferior 20 de metri înălţime. Vara, aproximativ 140 de metri cubi de apă coboară în fiecare secundă, iar iarna, 109 metri cubi.

Cascada Gullfoss este inclusă în Circuitul de Aur, alături de alte puncte turistice importante precum Parcul Naţional Þingvellir (Thingvellir). La începutul secolului XX, investitorii străini au vrut să profite de această cascadă pentru a obţine electricitate. Astfel, în 1907, un om de afaceri britanic a încercat să construiască aici o hidrocentrală. Pentru acest lucru, el a închiriat cascada de la un ţăran în proprietatea căruia se afla. Fiica fermierului, Sigríður, ataşată de locurile în care a crescut, a reuşit să angajeze un avocat pentru a opri construcţia hidrocentralei. Pentru eforturile ei, Sigríður a devenit prima ecologistă a ţării. Ca un detaliu interesant, avocatul pe care ea l-a angajat, Sveinn Björnsson, a devenit preşedintele Islandei în 1944.

Lacul Myvatn

Acest lac impresionant s-a format acum 2.300 de ani, în urma unei erupţii vulcanice. Se află în nordul ţării, în apropiere de vulcanul Krafla, într-una dintre cele mai spectaculoase peisaje ale ţării. A treia întindere de apă naturală a ţării, Myvatn are o suprafaţă de 37 kilometri pătraţi.

De-a lungul anului, în jur de patru – şase luni, apele acestui lac rămân îngheţate. Are ape bogate în minerale, unde se dezvoltă numeroase alge. Lacul Myvatn este renumit pentru extraordinara populaţie de raţe. Începând din 1975, locul a cunoscut o activitate vulcanică importantă, care a culminat cu erupţia din 1984. În partea de nord a lacului se află Trecătoarea Namaskaro, cunoscută şi ca Poarta spre Iad, care are cea mai fierbinte apă termală din ţară.

Citeşte şi: Preikestolen, platoul de piatră ameţitor al Norvegiei

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Misterele Mării Negre

Multe locuri din lume sunt asociate cu secrete şi mistere care au...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *