Ciocolata este unul dintre alimentele cele mult savurate pe mapamond. De aceea, nu este de mirare că în lume există numeroase locuri în care ciocolata se poate savura în cadrul unor obiective turistice.
Belgia
Cu o veche tradiţie în domeniu (prima ciocolaterie a apărut aici în anul 1600), Belgia este ţara în care se produc printre cele mai delicioase ciocolate din lume. Aici, locuitorii consumă anual aproape 9 kilograme de ciocolată. Spre deosebire de alte locuri din lume, în Belgia există obiceiul de a se utiliza cele mai gustoase ingrediente, nefolosindu-se niciodată substitute. Graţie acestei reputaţii, oficialităţile de aici intenţionează să ceară Uniunii Europene să le permită înregistrarea mărcii „ciocolată belgiană”. Belgia are peste 200 de firme producătoare de ciocolată şi peste 2.000 de muzee, turnuri şi ateliere dedicate ciocolatei. De asemenea, în Belgia există peste 21.000 de magazine în care se comercializează ciocolata.
De vizitat: Muzeul de Cacao şi Ciocolată din Bruxelles. Aflat în apropiere de Marea Piaţă, acest muzeu inedit oferă ocazia vizitatorilor de a afla istoria ciocolatei şi a ingredientelor din care este realizată aceasta. De asemenea, un chef oferă o demonstraţie de preparare a renumitelor praline belgiene, cunoscute în întreaga lume pentru gustul lor delicios. În total, în Bruxelles sunt 16 muzee ale ciocolatei.
În Bruxelles există şase mari magazine dedicate ciocolatei, unde sunt satisfăcute cele mai exigente gusturi ale iubitorilor acestui savuros produs. Turiştii pot face în Bruxelles şi numeroase circuite cu demonstraţii, ateliere şi degustări de ciocolată. Din piaţa Grand Sablon, turiştii îşi pot achiziţiona adevărate suvenire pe bază de ciocolată.
Tradiţia ciocolatei este celebrată şi în Bruges, unde se pot vizita Casa Ciocolatei şi Chocolate Line, unde se pot achiziţiona inclusiv rujuri din ciocolată.
Elveţia
Un alt loc în care ciocolata fină se află la loc de cinste este Elveţia. Nu este de mirare că primul târg internaţional de ciocolată a fost organizat în capitala acestei ţări, Geneva. Aici, peste 20 de producători importanţi şi-au prezentat cele mai noi reţete de ciocolată.
De vizitat: Trenul Swiss Chocolate EuroRail, care se poate lua din Montreux şi care îi plimbă pe călători la cele mai importante ciocolaterii. Trenul face oprire şi la fabrica de ciocolată Cailler-Nestle, unde se pot degusta diverse sortimente de ciocolată.
Un alt obiectiv de vizitat din această ţară este Muzeul Ciocolatei Alprose din Lugano, care este o incursiune în tradiţia ciocolatei elevţiene. Pe malul lacului Lugano se află şi o fabrică de ciocolată, unde vizitatorii pot afla secretele de fabricare ale renumitelor praline şi drajeuri elveţiene.
Pe bulevardul Bahnhofstrasse, arteră comercială din Zurich, se află numeroase magazine (Merkur, Truffe), de unde se pot achiziţiona deserturi delicioase.
Franţa
Cu o tradiţie veche de aproape 400 de ani, Franţa este o altă destinaţie preferată a amatorilor de ciocolată. În secolul al XVIII-lea, ciocolata a fost un privilegiu al regilor, fiind accesibilă doar membrilor curţii regale. Se spune că în acele vremuri avea acces la ciocolată doar soţia lui Ludovic al XIII-lea, Anne de Austria.
La Paris se află printre cele mai renumite ciocolaterii, unde se pot savura trufe sau praline fine. Anual, la Paris se desfăşoară un Salon al Ciocolatei, la care iau parte cei mai importanţi producători din domeniu şi unde se prezintă adevărate opere de artă realizate din ciocolată fină, din marţipan şi din praline. Francezii se pricep de minune la producerea delicateselor pe bază de ciocolată: spumă de ciocolată, sufleu de ciocolată, parfait au chocolat.
De vizitat: Muzeul Ciocolatei Choco-Story, Casa Ciocolatei, Casa Boissier Chocolatier, La Fontaine au Chocolat Boutique, Ciocolateria Christian Constant, Ciocolateria Michel Cluizel.
Germania
În Germania se consumă anual 11 kilograme din acest desert delicios. Se crede că primele dulciuri din ciocolată şi zahăr au fost produse în Germania, de unde s-au răspândit pe tot continentul.
De vizitat: Capitala ciocolatei în Germania este Koln, unde se află o fabrică veche de 150 de ani, Stollwerck. În prezent, aici se poate vizita muzeul Imhoff Stollwerck, care, în afara expoziţiilor care prezintă povestea ciocolatei germane, oferă ocazia vizitatorilor de a admira o fântână mare de ciocolată. Muzeul Ciocolatei din Koln este un alt loc de vizitat. Deschis în 1993, acest muzeu prezintă istoria de 3.000 de ani a ciocolatei.
Foto: Pixabay