Sunt multe femei care au rămas în istorie pentru reuşitele lor deosebite, iar una dintre ele este Nellie Bly. De profesie jurnalistă, ea a rămas cunoscută pentru călătoria sa în jurul lumii, intenţia ei fiind de a bate recordul stabilit de Phileas Fogg, eroul lui Jules Verne.
Pe numele ei adevărat Elizabeth Jane Cochran (1864-1922), Nellie Bly a fost o ziasristă de origine americană. Ea a devenit cunoscută după ce a scris un reportaj dintr-un sanatoriu de psihiatrie. Pentru a scrie expozeul „Zece zile într-o casă de nebuni”, Nellie Bly s-a prefăcut că suferă de demență. În acest mod, Nellie observat cum erau trataţi bolnavii psihic. Printre relele tratamente aplicate acestora se numără băile reci și mâncare alterată.
Celebră pentru călătoria în jurul Pământului
Fascinată de romanul lui Jules Verne, „Ocolul Pământului în 80 de zile”, Nellie Bly ea i-a propus șefului său de la publicația „The New York World” să plece într-o expediție în jurul lumii. Aventura ei a început pe 14 noiembrie 1889, când s-a îmbarcat pe vaporul Augusta Victoria. Avea la ea doar o geantă cu obiecte de strictă necesitate și câteva haine, iar banii îi ținea într-o punguță, la gât. Ziarul la care ea lucra a lansat și un concurs în cadrul căruia cititorii erau invitați să estimeze cu precizie data la care se va întoarce Nellie din călătorie. Cine câştiga primea ca premiu o călătorie în Europa.
A călătorit doar cu vaporul şi trenul
Neobosita Nellie a călătorit prin Anglia, Franța, Egipt, Sri Lanka, Singapore, Japonia, Hong Kong și San Francisco. La fel ca și personajul fictiv, Phileas Fogg, Nellie a călătorit doar cu trenul și cu vaporul. Însă jurnalista și-a terminat călătoria mai devreme decât eroul romanului lui Jules Verne. Expediția ei în jurul Pământului a durat 72 de zile, 6 ore, 11 minute și 14 secunde. Călătoria sa a fost intens dezbătută în presa din SUA, Nellie devenind o adevărată eroină. Experiența acumulată în timpul expediției a fost descrisă de ea într-o carte, „Ocolul Pământului în 72 de zile”.
În 1895, Nellie Bly s-a măritat cu un industriaș, renunțând la jurnalism pentru a se dedica afacerilor soțului ei. După Primul Război Mondial, s-a reîntors la jurnalism, activând până la moartea sa (1922).
Citeşte şi: Curajoşii care au plonjat într-un butoi peste cascada Niagara