Istoria Marocului se pierde în negura vremurilor, când în această ţară conviețuiau fenicienii, cartaginezii, berberii, arabii, romanii și bizantinii, fiecare dintre aceste civilizații contribuind la crearea statului pe care îl știm astăzi. Țară a contrastelor, Marocul impresioneză prin farmecul deșerturilor sale, precum și prin orașele imperiale create de fondatorii dinastiilor marocane. Iată povestea orașelor imperiale ale Marocului!
Fes (Fez)
Oraș important al culturii arabo-musulmane (la fel ca și Bagdad și Damasc), dar și al celei andaluze și creștine, Fes (sau Fez) este un loc misterios și fascinant. Fes mai este cunoscut și ca „Ierusalimul Marocului”, grație diversității de religii pe care o găsim aici. Fondat în 190 de Idriss al II-lea, Fes este unul dintre cele mai vechi orașe imperiale și totodată, este locul care păstrează cel mai bine amprentele istoriei Marocului. În secolul al XIII-lea, devine un important centru cultural și economic, iar dinastia Merinides își stabilește aici capitala. În acele vremuri, orașul Fes era frecventat de studenții și de savanții musulmani, evrei și creștini, veniți din diverse locuri din lume. Inclus în patrimoniul UNESCO, orașul Fes are numeroase atracții. Cei care ajung aici nu trebuie să rateze piața de condimente (El Attarine), moscheea Karaouine (care are un minaret înalt de 80 m), moscheea Andaluză, fântâna Najjarine, tăbăcăriile din Souq Dabbaghin și muzeul Dar Barth. Fes este împărțit în centrul vechi și cel nou și amândouă fascinează în egală măsură.
Marrakech
Cunoscut și ca „Orașul Roșu”, Marrakech se află la poalele munților Atlas. Al treilea oraș al Marocului din punctul de vedere al numărului de locuitori, Marrakech a fost întemeiat în anul 1062 î.Hr. de Iosif ibn Tachfin din dinastina Almoravide. Celebru în lumea întreagă prin palmierii și prin minaretele sale, acest oraș este un spectacol viu, unde oamenii și folclorul local oferă reprezentații pe o scenă formată din decoruri medievale. Marrakech are un patrimoniu cultural impresionant, care atrage prin numeroasele monumente și muzee. Centrul religios al orașului este moscheea Koutoubia, cea mai mare din Maroc. Construită în 1150, moscheea este, de fapt, un turn impresionant, cu o înălțime de 69 m, împodobit cu patru globuri de cupru. Turiștii mai pot găsi în Marrakech numeroase străzi înguste, pline de bazaruri, cafenele, tarabe cu diverse suveniruri și piețe pline de forfotă, precum piața Djemaa el Fna.
Rabat
Capitală a Marocului, orașul Rabat este un loc unde se îmbină armonios modernismul european și tradiționalismul musulman. Spre deosebire de celelalte orașe imperiale ale Marocului, Rabat este un loc calm și „aerisit”, unde întâlnim numeroase institute de cercetare și facultăți, care atrag numeroși studenți din Maroc și din afara țării. În antichitate, cetatea Rabat a fost populată de fenicieni, cartaginezi și romani. Fondat în 1150, orașul a cunoscut o perioadă de glorie în secolul al XII-lea, când fortărețele de aici au fost adevărate centre strategice contra inamicilor spanioli. Câteva dintre atracțiile turistice ale orașului sunt: Mausoleul lui Mohhammed V, fortăreața Kasbah des Oudais, construită în secolul al XII-lea (aici se poate vizita un muzeu în care sunt expuse opere ale artei marocane), Palatul Regal, grădinile andaluze și Turnul Hassan.
Meknes
Cel de-al patrulea oraș imperial al Marocului, Meknes a fost fondat în secolul al VIII-lea, de către un trib de berberi. A devenit oraș imperial în 1672, când sultanul Isamil și-a stabilit aici capitala. Meknes a cunoscut atunci o importantă dezvoltare strategică, mai ales după ce sultanul a ordonat construirea unei fortărețe de 40 de kilometri. De altfel, dintre toate fortărețele din Maroc, cele din Meknes s-au păstrat cel mai bine. Se remarcă poarta de intrare în vechea cetate, care impresionează prin arhitectura sa. Poarta, construită de Mansour Laalej, un fost creștin convertit la islamism, are o înălțime de 16 m, fiind considerată o capodoperă a arhitecturii musulmane.
Foto: Pixabay