Plante care purifică aerul din locuinţă

Poluarea este o problemă îngrijorătoare a ultimelor decenii. Însă nu numai cea de exterior este dăunătoare, ci şi poluarea de interior. Calitatea aerului din locuinţe este afectată de ţigări, de umezeală, de chimicalele din produsele de curăţenie, de praf şi de gaze periculoase precum radonul. Este bine de ştiut că există plante care ajută la purificarea aerului din interior.

În anii 1980, NASA a efectuat mai multe studii pentru a testa eficienţa plantelor de apartament în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii aerului din interior. Unul dintre ei este dr. William Wolverton, specialist în ştiinţe şi mediu. Pe baza cercetărilor sale, Wolverton afirma că anumite plante de interior sunt excelenţi agenţi depoluanţi. Cercetările sale au fost completate cu alte studii efectuate de specialişti din diverse colţuri ale lumii, toate confirmând acelaşi lucru. Unele plante pot absorbi poluanţi precum formaldehida, benzenul şi tricloretilena. Aceste chimicale sunt conţinute, printre altele, de produsele de curăţare, de mobilă, covoare, lac de unghii, fum de ţigară. Depoluarea cu ajutorul plantelor de realizează prin schimburile gazoase. Poluanţii sunt absorbiţi de frunze, care le convertesc în compuşi organici ce ajută la hrănirea plantei şi la atragerea alergenilor şi a compuşilor organici volatili. Studiile arată că aerul din interior este cu 5-10 ori mai poluat decât cel de exterior.   

Planta păianjen

Cunoscută şi ca voalul miresei sau crinul verde, planta păianjen (Chlorophytum comosum) are o extraordinară capacitate de a absorbi toxinele din aerul din locuinţe. S-a observat că voalul miresei poate absorbi formaldehida, monoxidul de carbon, toluenul, benzenul şi xilenul. De asemenea, este ideală şi împotriva mucegaiului şi alergenilor. Planta a fost inclusă chiar şi în nomenclatorul NASA pentru capacitatea sa extraordinară de a neutraliza poluanţii din case.

Originară din Africa de Sud, planta păianjen nu este pretenţioasă în privinţa condiţiilor de creştere. Rezistentă la variaţii de temperatură şi de lumină, planta are totuşi o „pretenţie”: apa. Mai exact, nu trebuie udată prea des, întrucât excesul de apă duce la putrezirea rădăcinilor plantei.

Iedera

O altă plantă eficientă pentru neutralizarea formaldehidei şi a benzenului este iedera (Hedera helix). De asemenea, iedera este ideală pentru cei care au animale de casă, întrucât poate filtra aerul de alergeni.

Iedera este eficientă şi pentru anihilarea mucegaiului şi a gazelor emise de materiale sintetice. Chiar dacă este folosită adesea pentru decorurile exterioare, iedera poate fi ţinută şi în apartament, dezvoltându-se chiar şi în locurile mai umbroase. Planta are o extraordinară rezistenţă în faţa temperaturilor scăzute.

Aloe vera

Cunoscută pentru frunzele suculente care înmagazinează apă pentru a supravieţui în condiţii de secetă, aloe vera este o plantă cu numeroase calităţi terapeutice. Totuşi, beneficiile nu se opresc aici.

Aloe vera este eficientă şi când vine vorba de curăţarea aerului din locuinţe. Planta este bine să fie ţinută în dormitor, pentru că se „hrăneşte” cu monoxidul de carbon, eliminând oxigen. În plus, aloe vera absoarbe formaldehida şi benzenul şi îmbunătăţeşte calitatea aerului. Pentru că nu este o plantă pretenţioasă, aloe vera poate fi ţinută şi în bucătărie. Un indicator al nivelului mare de poluanţi din locuinţe este apariţia de mici puncte negre pe frunzele plantei.

Filodendronul

Această plantă face parte dintr-o familie formată din sute de specii, câteva dintre ele fiind potrivite şi pentru apartament. Excelent purificator al aerului, filodendronul este de ajutor pentru neutralizarea formaldehidei, chiar şi în concentraţii ridicate.

Filodendronul este bine să fie ţinut într-un mediu cu temperaturi mai mari de 15 grade Celsius. Planta este uşor de întreţinut, necesitând doar udare periodică şi fertilizare vara. Planta trebuie ferită de copii şi de animalele de companie, pentru că prezintă toxicitate dacă este înghiţită, din cauza oxalaţilor conţinuţi.    

Ficusul

Plantă cu excelente calităţi depoluante este şi ficusul, care absoarbe formaldehida, toluenul, benzenul, xilenul şi amoniacul. Originar din India, ficusul include o familie de 800 de specii. Planta nu trebuie plasată direct în lumina soarelui şi nici nu trebuie udată în exces (udarea se face atunci când pământul prezintă semne de uscăciune). Mediul optim de dezvoltare este cel cu temperaturi cuprinse între 12 şi 24 de grade Celsius. Dacă mediul în care se află nu este potrivit, ficusul începe să piardă frunze.

Foto: pixabay

Written By
More from Renate Daily

Blestemul familiei Kennedy

De generații, familia Kennedy a fost urmărită de numeroase tragedii, iar mulți...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *