Ideea de plajă ne duce imediat cu gândul la nisipurile aurii. Există însă și excepții. Astfel, în unele locuri din lume întâlnim plaje cu nisip negru, această particularitate fiind dată de activitatea vulcanică. Este bine de știut că, expus razelui soarelui, acest nisip se încinge mult mai repede decât cel obișnuit, putând provoca arsuri celor care se plimbă cu picioarele goale.
Kamari, Grecia
Considerată de mulți rămășiță a Atlantidei, Santorini are printre cele mai spectaculoase plaje din lume. Cele mai multe dintre acestea au nisipul negru, rezultat al intensei activități vulcanice care a avut loc în trecut. Însuși scriitorul antic Strabon a descris o astfel de erupție ce a dus la formarea unei insule. Acum 3.500 de ani, aici a erupt vulcanul Thera, eveniment descris de geologi ca fiind cea mai mare erupție a tuturor timpurilor și care a dus la dispariția civilizației minoice. Martore ale acestei activități vulcanice intense sunt culorile plajelor din insula Santorini. Astfel, întâlnim aici plaje cu nisip negru, dar și roșu sau gri. Plaja neagră Kamari a fost reamenajată după cutremurul din 1956, fiind ideală pentru numeroasele facilități turistice oferite. Kamari are o lungime de cinci kilometri și se află în partea de sud-est a insulei. În cinematograful în aer liber de aici se organizează anual un festival de jazz. În zilele călduroase, nisipul se încinge, ceea ce face aproape imposibil mersul fără încălțăminte.
Nisip negru de origine vulcanică are și plaja Perissa, care are o lungime de șapte kilometri. Este preferată de mulți turiști, fiind mai ferită de vânturi grație unui munte din apropiere.
Vik, Islanda
În partea de sud a Islandei se află localitatea Vik, cu o populație de aproape 300 de locuitori. Este un loc de poveste, cu coloane de bazalt negru scăldate de apele mării. Particularitatea acestui loc este dată de nisipul negrul al plajelor, lucru pus pe seama activității vulcanice din zonă. Vik se află lângă ghețarul Mydalsjökull, din vecinătatea vulcanului Katla. Acest vulcan este atent monitorizat de specialiști, pentru că o posibilă erupție ar provoca un dezastru planetar.
Vik este unul dintre cele mai ploioase și umede locuri din Islanda, de aceea, prea puțini turiști vin aici să se bronzeze. În plus, nici scăldatul nu este recomandat, pentru că apa este agitată și rece, în lunile de vară, temepratura medie fiind de 15 grade Celsius.
În 2010, localitatea Vik a fost afectată de erupția vulcanului Eyjafjallajökull. Ploaia de cenușă din urma acestuia a dăunat culturilor agricole și a perturbat circulația aeriană.
Muriwai, Noua Zeelandă
Situată la vest de Auckland, Muriwai include o suprafață de aproape 60 de kilometri de plajă. Printre acestea se numără și cele mai frumoase plaje cu nisip negru din Noua Zeelandă și din lume. Nisipul negru din Muriwai, rezultat al activității vulcanice, este bogat în fier. Este un loc renumit pentru frumusețea naturală și pentru cea mai mare colonie de gâște de mare.
De asemenea, este și habitat pentru numeroase alte păsări, care își fac cuib aici mai ales între lunile august și martie. Este și un loc căutat de surferi și chiar există și o școală de surf, unde oricine poate fi inițiat în acest sport marin. Vizitatorii trebuie să fie însă precauți; în 2013 s-a produs aici un atac fatal al unor rechini.
Punalu’u, Hawaii
Un alt colț de lume cu numeroase plaje cu nisip negru este Hawaii. Plaja Punalu’u, aflată la nord-est de insula Oahu, între Pahala și Naalehu, are în componență numeroase roci vulcanice, în special bazalt. În urma erupției vulcanilor, lava s-a scurs în mare, după care, sub acțiunea apei, s-a răcit și s-a sfărâmat. Este una dintre cele mai vizitate locuri din Hawaii. Pe lângă aspectul coloristic inedit, plaja este interesantă și prin populațiile de broaște țestoase aflate pe cale de dispariție. Înotul nu este recomandat în apele de aici, din cauza numeroaselor stânci.
Acrivitatea vulcanică din zonă a dus și la formarea unor plaje cu alte culori. De pildă, Papakolea (Green Sand Beach) din districtul Ka’u de pe insula Hawaii este una din puținele plaje cu nisip verde din lume. Nuanța verde-măslinie a nisipului este dată de prezența olivinei, un silicat de magneziu și fier, care provine de la un vulcan din zonă.
O altă plajă colorată din Hawaii este Kaihalulu de pe insula Maui. Adevărat paradis tropical, această plajă are o nuanță roșiatică din cauza concentrației de fier provenit din rocile vulcanice. Este o plajă aproape pustie, din cauză că accesul la ea este destul de dificil.
Foto: Pixabay, Unsplash