Turnul înclinat din România

Cel mai cunoscut turn înclinat din lume este cel din Pisa. Însă şi în ţara noastră există un astfel de turn, în Ruşi, un sat aflat la o distanţă de 25 de kilometri de Sibiu.

Italienii se mândresc cu turnul lor înclinat din Pisa, dar şi noi ar trebui să facem acelaşi lucru şi, mai ales, să îl promovăm.

În apropiere de Sibiu, în drumul spre Mediaş, care străbate Valea Târnavelor, întâlnim biserica fortificată din Ruşi, localitate atestată documentar din 1424. Este un ansamblu care cuprinde biserica evanghelică şi incinta fortificată, cu turn-clopotniţă.

Actuala biserică a fost construită în 1782, fiind a treia pe acest loc. Prima a fost ridicată probabil în secolul al XIV-lea, iar a doua a fost terminată în 1636, însă s-a prăbuşit în 1780. Altarul din interior datează din 1641, iar orga din 1805. Galeria pictată în 1785 de Daniel Knoblauch prezintă mai mulţi sfinţi şi un scut purtat de doi bărbaţi îmbrăcaţi cu costumele tradiţionale din sat.

Turnul înclinat din Ruși, o atracție turistică mai puțin cunoscută. Foto: Wikipedia

De-a lungul timpului, au fost efectuate mai multe lucrări de reparaţii, ultima având loc în anul 1990.

Turnul este înclinat la 1,45 metri

Turnul, care este vizibil de pe coama unui deal, a fost ridicat pe la 1748, însă s-a înclinat abia peste un secol, în urma alunecărilor de teren şi a solului instabil. Potrivit unor legende, turnul ar fi fost înclinat de la început, pentru că meşterii ar fi făcut o treabă de mântuială. Înalt de 72 m, turnul a rezistat de-a lungul timpului datorită bazei stabile şi a pereţilor solizi.

În prezent, înclinaţia turnului a ajuns la 1,45 m faţă de verticală, înspre NE, iar specialiştii susţin că s-ar mai putea înclina. Totuşi, acest lucru nu se va produce în viitorul apropiat, pentru că în 1968 au avut loc lucrări de consolidare. Nu există pericolul ca turnul să se prăbuşească.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Vesna Vulovic, stewardesa care a supravieţuit după ce a căzut din avion

Numele Vesna Vulovic este probabil necunoscut în zilele noastre, dar povestea ai...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *