Viaductul Millau, unul dintre podurile spectaculoase ale lumii

Aflat deasupra văii Tarn din Franţa, viaductul Millau se înalţă la 343 de metri, fiind considerat cel mai înalt din lume. Este renumit pentru designul său, fiind considerat o adevărată realizare tehnică şi arhitecturală.

Conceput de inginerul francez Michel Virlogeux și proiectat de arhitectul englez Lord Norman Foster, viaductul Millau a fost construit, în primul rând, pentru a se rezolva o problemă practică, anume combaterea aglomeraţiei din perioada verii, când zona este tranzitată de numeroşi turişti.

Se află pe teritoriul comunelor Millau și Creissels din departamentul Aveyron din Franţa, asigurând continuitatea autostrăzilor A75 şi A71, între Paris şi Béziers.

Potrivit lui Foster, podul a fost conceput astfel încât să aibă „delicateţea unui fluture”. „Am încercat să nu tulbur ordinea naturii. Cei şapte stâlpi par că au crescut singuri, din  pământ”, a declarat Norman Foster citat de BBC.

Ideea de a construi un pod peste valea Tarn a apărut încă din 1987. Construcția viaductului a început în anul 2001, iar inaugurarea a avut loc în decembrie 2004.

Întreaga construcţie a costat în jur de 310 milioane de euro şi a primit numeroase premii de specialitate. Unul dintre ele este Premiul pentru structură remarcabilă din 2006 acordat de Asociația Internațională de Inginerie a Podurilor și Structurilor.

A fost conceput să reziste 120 de ani

Viaductul Millau este susținut de șapte piloni, iar cel mai înalt punct atinge 343 metri, fiind mai înalt decât turnul Eiffel. Podul se întinde pe o lungime de  2.460 metri. Are în componenţă beton şi oţel, iar constructorii au garantat rezistenţa podului pe o perioadă de 120 de ani din momentul inaugurării.  

Foto: Pixabay

Viaductul dispune de un sistem modern de monitorizare prin senzori, prin care se verifică rezistenţa, uzura structurii, viteza în trafic şi greutatea autovehiculelor. Viteza maximă permisă este de 110 km/oră. Podul este şi loc de desfăşurare pentru diverse competiţii sportive.

@drenate, Foto: Wikipedia, Pixabay, Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Copaci deosebiţi. Cum arată arborele cu cârnaţi

Consideraţi „plămâni” ai planetei, arborii au o importanţă majoră. Unii dintre ei...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *