Elena Cuza: povestea soţiei lui Alexandru Ioan Cuza. I-a fost alături, în ciuda infidelităţilor lui

Elena Cuza a fost o prezenţă discretă pe scena politică, fiind, în schimb, dedicată activităţilor caritabile. A ajutat copiii orfani şi s-a implicat în numeroase acte de binefacere şi donaţii. Pe plan personal, Elena Cuza a trăit dezamăgirea infidelităţilor soţului său şi a acceptat să înfieze cei doi copii pe care acesta i-a avut cu amanta sa. I-a fost totuşi devotată lui Cuza, care, în ciuda tuturor suferinţelor pe care i le-a provocat, i-a păstrat respectul cuvenit.

Fiică a postelnicului Iordache Rosetti şi a soţiei sale, Catinca, Elena Rosetti, viitoarea soţie a lui Alexandru Ioan Cuza, s-a născut la 17 iunie 1825. Şi-a petrecut copilăria la Soleşti, Vaslui, la moşia părinţilor, alături de cei trei fraţi. A avut parte de educaţie aleasă, învăţând timpuriu limbile franceză şi germană. La vârsta de 15 ani s-a mutat la Iaşi, unde a intrat în înalta societate.

În 1844, l-a întâlnit pe Alexandru Ioan Cuza, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. Elena era timidă şi introvertită, în timp ce Alexandru Ioan Cuza era cuceritor, galant, având faimă de afemeiat. Cei doi şi-au unit destinele chiar în acelaşi an, pe 30 aprilie, stabilindu-se în casa părinţilor lui, la Galaţi.

Doamna Elena Cuza, desen de Carol Popp de Szathmary, Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti (1864). Foto: Wikipedia

În 1848, Moldova şi Ţara Românească erau cuprinse de febra revoluţiilor, la care a participat şi tânărul Cuza. După ce a devenit prizonier, în urma înclinaţiilor liberale manifestate, soţia sa i-a fost alături şi a iniţiat demersuri pentru a-l elibera. La 5 ianuarie 1859, Cuza era ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie acelaşi an în Ţara Românească. Deşi devenise Primă Doamnă, Elena Cuza a plecat în exil la Paris, la îndemnul soţului ei. În perioada în care s-a aflat la Paris, în viaţa soţului său a apărut Maria Obrenovici, fiica cea mare a lui Costin Catargiu, văduva lui Efrem Obrenovici şi mama lui Milan, viitorul rege al Serbiei. Această legătură nu a fost ţinută secretă, mai mult, a ajuns şi la urechile Elenei, la Paris, care i-ar fi scris soţului ei, cerându-i să pună capăt relaţiei. „Prinţul nu doreşte să mă întorc şi trebuie să mă supun voinţei lui”, îi scria Elena mamei sale. A revenit totuşi în ţară în 1862, preluându-şi atribuţiile publice.

Dedicată actelor filantropice

Resemnată în faţa infidelităţilor soţului său, Elena Cuza s-a dedicat acţiunilor de caritate. La Bucureşti, a înfiinţat Azilul Elena Doamna la Cotroceni şi a locuit o perioadă la Iaşi, unde a lucrat voluntar ca infirmieră la spitalul „Caritatea”. A susţinut, alături de soţul său, adoptarea Legii instrucţiunii publice. S-a remarcat prin susţinerea construirii de clădiri care să ofere adăpost copiilor abandonaţi. A oferit sprijin financiar tinerelor talente şi a susţinut necesitatea educaţiei.

A avut un caracter exemplar

Pe plan personal, Elena Cuza a suferit pentru că nu i-a putut oferi soţului un principe moştenitor. Domnitorul i-a cerut să îi adopte pe cei doi băieţi, Alexandru şi Dimitrie, pe care i-a avut cu amanta. În faţa acestei cereri umilitoare, Elena Cuza s-a gândit la divorţ şi chiar a plecat o perioadă la Paris. După ce a revenit în ţară, a acceptat totuşi această propunere. Totodată, Elena a devenit mamă pentru nepoţii ei, după ce sora ei mai tânără, Zoe, a murit la naşterea celui de-al treilea copil.

După ce a fost obligat să abdice (1866), Cuza a plecat în exil doar cu amanta sa, fără să o mai aştepte pe soţie. Din nou, Elena a fost pe punctul de a divorţa de soţul său, dar a fost sfătuită de familie să nu o facă. Deşi avea inima frântă, a continuat să rămână o soţie devotată, ajutându-şi soţul, care era bolnav şi avea nevoie de îngrijire. Cei doi au călătorit prin diverse oraşe europene, iar în final s-au stabilit la Heidelberg, Germania. Chiar şi în aceste condiţii, Elena nu a scăpat de umbra Mariei, cu care soţul său obişnuia să se întâlnească prin diverse hoteluri.

Deşi soţul său nu a iubit-o, a respectat-o. Elena i-a fost alături în ultima parte a vieţii lui, aflându-se la căpătâiul lui când Cuza s-a stins din viaţă, în 1873, la Heidelberg. În acest timp, Maria lua parte la un bal la Viena, ea devenind doamnă de onoare a împărătesei Augusta, soţia Kaiserului Wilhelm I. Elena a continuat să aibă grijă de cei doi băieţi adoptaţi, care însă au avut destine tragice. Dimitrie s-a sinucis la Ruginoasa, iar Alexandru a murit în timpul unei călătorii în Spania în 1889.

Elena Cuza s-a stins din viaţă în 1909, fiind înmormântată la Soleşti, unde a copilărit. Şi-a dorit ca înmormântarea sa să fie fără fast, doar cu un singur preot, şi doar săracii să fie cei care îşi iau rămas bun de la ea.

Citeşte şi: Farah Pahlavi, ultima regină a Iranului

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Ce poţi vizita în Tel Aviv, oraşul cosmopolit în care vechiul şi modernul se armonizează

După Ierusalim, Tel Aviv este al doilea mare oraş din Israel. Centru...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *