S-a furat creierul lui Albert Einstein!

Dat fiind faptul că a fost unul dintre cei mai mari savanţi ai lumii, nu este de mirare că mulţi şi-au manifestat intenţia de a studia creierul lui Einstein, pentru a vedea dacă este diferit. Dorind să prevină acest lucru, Einstein a lăsat indicaţii clare familiei sale, prin care dorea să fie incinerat, pentru a se asigura că trupul său nu este furat. Totuşi, cineva a reuşit să îi fure creierul.

Creierul lui Albert Einstein a fost furat la câteva ore după moartea sa

Albert Einstein a murit la 18 aprilie 1955, la 76 de ani, din cauza unui anevrism abdominal aortic. Cu o zi înainte, marele fizician se prezentase la Spitalul Princeton, acuzând dureri puternice în piept.

La şapte ore de la deces, medicul Thomas Harvey, cel care i-a făcut autopsia, i-a îndepărtat creierul, fără să informeze familia fizicianului. Harvey a vrut să afle dacă diferențele anatomice din creierul lui Einstein ar putea explica abilitățile sale cognitive extraordinare. Cu toate că a susţinut că are autorizaţie pentru a efectua autopsia, nu s-au descoperit documentele care să ateste acest lucru.

Creirul lui Einstein în 1955. Foto: Wikipedia

Harvey a pus creierul lui Einstein în formol şi i-a scos globii oculari. Medicul l-ar fi convins chiar şi pe fiul fizicianului, Hans Albert Einstein, să fie de acord cu studierea creierului tatălui său. Acesta a acceptat însă doar cu condiţia să fie publicate studii despre creierul savantului în publicaţii de specialitate de renume.

A tăiat creierul lui Einstein în 240 de bucăţi

Harvey a fotografiat creierul şi l-a studiat cu mare atenţie. Totodată, l-a cântărit şi a aflat că are greutatea 1.230 de grame, ceea ce reprezenta puţin mai mult decât media bărbaților de vârsta lui Einstein. Apoi, Harvey a tăiat creierul lui Einstein în 240 de bucăţi, informează allthatsinteresting.com. Medicul spunea că nu este interesat de creierul fizicianului decât din motive pur ştiinţifice şi chiar a oferit mostre din acesta, unele ajungând inclusiv la armata SUA. Obsesia lui Harvey pentru creierul lui Albert Einstein nu l-a costat doar slujba la Princeton, ci și licența medicală și căsătoria.

În următorii 30 de ani, Harvey a păstrat părţi din creier, pe care le-a ţinut în borcane cu substanţe depozitate în subsolul casei sale. Medicul nu a publicat niciodată niciun studiu legat de acest subiect. În 1985, a apărut un studiu despre creierul lui Einstein, autorul fiind Marian Diamond de la UCLA, care primise o porţiune din creierul fizicianului.

În 2007, înainte de a muri, Harvey a donat creierul lui Einstein spitalului Princeton, locul de unde îl luase. O parte din creierul savantului este expusă în Muzeul Mütter din Philadelphia.

Citeşte şi: Lucruri neștiute despre Einstein

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Aristotel Onassis, grecul care a avut lumea la picioare

„Grecul de aur”, cum a fost numit, Aristotel Onassis a rămas în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *