Jacqueline Kennedy, cea mai iubită Primă Doamnă a Americii

Martoră a multor drame, una dintre ele fiind asasinarea soţului său, John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy s-a remarcat prin eleganţa şi graţia sa.  

Jacqueline Lee Bouvier s-a născut la 28 iulie 1929 în Southampton, New York, în familia unui broker bogat cu descendenţă franceză. Încă de mică a fost pasionată de călărie, literatură şi pictură. Avea 10 ani când părinţii săi au divorţat, moment în care s-a închis în sine.

Jacqueline Bouvier, 1935.
Foto: David Berne, John F. Kennedy Presidential Library and Museum

În 1949, s-a înscris la un program care i-a permis să studieze timp de un an în Franța. A învățat limba franceză la Universitatea din Grenoble, după care și-a continuat studiile la Sorbona, Paris. Întoarsă în SUA, Jackie a lucrat, din 1951 la publicaţia Washington Times-Herald, ca reporter-fotograf, calitate în care a acoperit Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a Angliei.

Căsătoria cu John F. Kennedy

În 1953 s-a căsătorit cu John F. Kennedy, viitorul președinte al SUA. După o ceremonie fastuoasă şi după luna de miere petrecută la Acapulco, cuplul s-a instalat la Washington. Jackie şi-a reluat studiile şi a descoperit lumea dură a politicii. A suportat infidelităţile soţului său (este de notorietate relaţia acestuia cu Marilyn Monroe), care pe atunci era senator.

Jackie, în ziua nunţii. Foto: jfklibrary.org

În 1957 s-a născut fiica lor, Caroline, naştere considerată miracol, mai ales după ce Jacqueline a suferit un avort şi a mai avut o fetiţă care a murit la naştere.

În ianuarie 1960, JFK și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Statelor Unite. După ce și-a însoțit soțul în călătoriile sale de campanie electorală, Jacqueline a fost nevoită să stea acasă pentru că era însărcinată. În timp ce John Fitzgerald Kennedy, tocmai fusese ales al 35-lea președinte al Statelor Unite, ea l-a adus pe lume pe fiul lor JFK Jr., în 1960.

A adus bunul gust la Casa Albă

Înainte, dar mai ales după instalarea sa la Casa Albă, Jacqueline Kennedy s-a remarcat prin eleganţa sa şi se spune că a lansat stilul american casual chic. Îi admira în special pe Givenchy, Chanel și Dior, însă administraţia americană considera prea scumpe creaţiile acestora.

Oleg Cassini, stilistul ei, a proiectat pentru ea peste 300 de piese vestimentare în perioada în care a fost Primă Doamnă.

Familia Kennedy în 1962. Foto: Presidential Library and Museum, Boston.

Deși a declarat în momentul alegerii soțului ei ca președinte că prioritățile ei sunt cei doi copii și intimitatea familiei, Jacqueline s-a implicat în numeroase activătăți publice, îndeplinindu-și cu succes rolul de Primă Doamnă. S-a remarcat prin bunul gust. A redecorat multe dintre încăperile de la Casa Albă, iar preferința pentru stilul francez și-a lăsat amprenta asupra multor decorațiuni pe care le-a ales. A condus numeroase acțiuni sociale și culturale și a scris multe dintre discursurile soțului ei.  

Dramele care au marcat-o

În anul 1963, Jacqueline năştea prematur al treilea copil al cuplului, un băiat pe nume Patrick. Din cauza naşterii premature, plămânii copilului nu erau bine dezvoltaţi, motiv pentru care a trăit numai două zile. Prima Doamnă a avut apoi rare apariţii în public.

Ziua asasinătii lui JFK. Foto: Wikipedia

Pe 22 noiembrie 1963 şi-a însoţit soţul într-o călătorie; a fost ziua fatidică a asasinării John F. Kennedy, dramă petrecută în Dallas, Texas, când amândoi cătătoreau într-o maşină decapotabilă.

Căsătoria cu Onassis

În octombrie 1968, Jackie îi spune „Da!” magnatului Aristotel Onassis, nunta lor având loc pe insula lui, Skorpios, un adevărat paradis terestru, proprietate a grecului. Jackie şi-a împărţit viaţa între Grecia şi New York, și a revenit la vechea sa iubire, jurnalismul.

În 1994, a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin și a murit la scurt timp. A fost îngropată în Cimitirul Național Arlington, alături de John F. Kennedy.

Foto: jfklibrary.org, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Aristotel Onassis, grecul care a avut lumea la picioare

„Grecul de aur”, cum a fost numit, Aristotel Onassis a rămas în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *