Petra, oraşul sculptat în piatră din Iordania

Un stat relativ sigur în comparaţie cu vecinii săi, Iordania este o țară ideală pentru a descoperi Orientul Mijociu. O vizită în Iordania este o ocazie de a admira orașe antice, cetăţi în piatră şi castele ale cruciaţilor.

Sit arheologic din sud-vestul Iordaniei, aflat de-a lungul poalelor Muntelui Hor, într-un defileu lung, Petra este un oraş impresionant.

Fostă capitală a nabateenilor, trib de păstori și pietrari, cetatea a fost cucerită în anul 106, când s-a aflat sub conducerea Imperiului Roman. Nabateenii au construit Petra pentru a controla rezervele de apă, prin crearea unei oaze artificiale. Locuitorii au construit cisterne de piatră, bazine şi şanţuri pentru a strânge rezerve de apă cu scopul de a depăşi perioadele de secetă.

În trecut, era o importantă rută comercială, fiind un nod prin care treceau drumurile spre Gazra, Bosra şi Damasc. Numele nativ al localităţii ar fi fost Rakem, după cum apare în Manuscrisele de la Marea Moartă.

Creştinismul a ajuns în Petra în jurul secolului al IV-lea d.Hr., însă nu a rezistat prea mult.

După ce localitatea a fost părăsită în secolul al VII-lea, a fost redescoperită în 1812 de exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt. Acesta a descris Petra ca „un oraş roşiatic-trandafiriu”.

În 1985, Petra a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, oraşul fiind considerat una dintre cele mai preţioase moşteniri culturale ale omenirii.

O jumătate din cetate este săpată în pereții canionului, cealaltă jumătate fiind construită în piatră. Blocurile de piatră din Petra au înălțimi impresionante, chiar și de 100 de metri, fiind modelate de apă, vânt și soare.

Un important monument din Petra este Mănăstirea, care datează din secolul I î.Hr., care a fost dedicată regelui Obodas. Mănăstirea se află în spatele Străzii cu coloane şi se remarcă prin faţada înaltă.

La capătul defileului principal se află emblema cetății, Trezoreria (Al Khazneh), un loc legendar despre care se spune că ar fi adăpostul unde hoții și-ar fi ascuns comorile. Amfiteatrul roman, Teatrul și platoul de sacrificii sunt alte obiective turistice din Petra.

Loc de filmare pentru „Indiana Jones”

La promovarea oraşului a contribuit şi filmul „Indiana Jones şi ultima cruciadă” (1989), regizat de Steven Spielberg. Pelicula a fost turnată la Petra, iar de atunci punctul de atracţie al străvechiului oraş este Trezoreria, faţada cu înălţimea de 40 de metri, prezentată în film ca locul unde personajul principal interpretat de Harrison Ford căuta Sfântul Graal.

@drenate. Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Profeţiile lui Nostradamus care s-au adeverit

Se estimează că peste 70% dintre profețiile lui Nostradamus (1503-1566) s-au adeverit....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *