COVID-19: ce trebuie să ştie pacienţii cu diabet zaharat

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 au riscuri mai mari de a avea complicatii grave in cazul infectarii cu noul coronavirus, atentioneaza autoritati precum Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Aceste riscuri pot fi limitate daca glicemia este tinuta sub control si daca se respecta masurile preventive.  

In cazul pacientilor cu diabet zaharat, o infectie virala precum cea cu noul coronavirus poate fi mai greu de tratat, din cauza fluctuatiilor glicemiei si a prezentei complicatiilor diabetului. In general, pacientii cu diabet care nu urmeaza corect tratamentul au o probabilitate mai mare de a dezvolta complicatii care afecteaza inima, rinichii, ochii si nervii. La persoanele care au, in afara de diabet, si boli cardiace, riscul de complicatii in cazul infectarii cu noul coronavirus este si mai mare, din cauza ca abilitatea sistemului imunitar de a combate infectiile virale este scazuta. De asemenea, s-a observat ca noul coronavirus poate „prospera” in conditiile in care glicemia este crescuta. Starea persistenta de inflamatie din organism asociata cu glicemia marita ingreuneaza recuperarea la pacientii diabetici cu COVID-19.   

Care sunt riscurile

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC – Centers for Disease Control and Prevention) din SUA, persoanele cu diabet zaharat care au si infectia cu COVID-19 sunt expuse riscului de a dezvolta complicatii grave precum pneumonia. Pentru a limita acest risc, pacientii diabetici trebuie sa tina sub control nivelul glicemiei.

Complicatii

Infectiile virale precum cea cu noul coronavirus pot duce la aparitia unor complicatii serioase in randul pacientilor cu diabet. Aceste complicatii includ:

  • Cetoacidoza diabetica

In perioadele de boala sau stres, nivelul glicemiei poate creste. Cetoacidoza diabetica se produce cand persoana cu diabet nu are suficienta insulina pentru a face fata acestei cresteri. Cetoacidoza diabetica apare in urma cresterii cetonelor in sange. Mai exact, in lipsa insulinei, celule nu pot folosi glucoza din sange si vor apela la un alt mecanism de producere a energiei prin descompunerea grasimilor, ceea ce duce la cresterea cetonelor. Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala.        

  • Pneumonia

Este o infectie manifestata prin inflamatia tesutului pulmonar. Pacientii cu diabet zaharat au un risc mai mare de a face pneumonie din cauza infectiilor respiratorii precum COVID-19.

Vaccinarea antipneumococica si cea antigripala sunt recomandate in mod special persoanelor cu diabet.

  • Deshidratarea

Pierderea de lichide este accentuata la pacientii diabetici cu COVID-19 care au febra. Acest lucru duce la deshidratare, care poate necesita administrare intravenoasa de lichide.  

  • Hiperglicemia

Infectiile produc un raspuns de stres in organism, ceea ce duce la cresterea glicemiei.

In timpul unei boli, organismul poate avea nevoie de insulina suplimentara. De aceea, persoana cu diabet trebuie sa isi monitorizeze mai des nivelul glicemiei, mai ales ca pot sa apara scaderi bruste.    

Precautii necesare pentru persoanele cu diabet

  • Pacientii cu diabet trebuie sa se asigure ca au la dispozitie tratamentul pentru o perioada mai lunga – antidiabeticele orale si insulina.
  • Nivelul glicemiei trebuie masurat constant.
  • Trebuie avut grija ca persoana cu diabet sa aiba acces oricand la hrana.
  • Pacientii cu diabet singuri trebuie sa se asigure ca au o persoana de contact daca au nevoie de ajutor.

Preventie

Persoanele cu diabet pot preveni infectia cu noul coronavirus adoptand urmatoarele masuri valabile si pentru populatia generala:

  • Igiena este esentiala – mainile trebuie spalate frecvent cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Cand acestea nu sunt disponibile, se pot folosi dezinfectante pe baza de alcool cu o concentratie de cel putin 60%.
  • Trebuie evitata atingerea fetei, a ochilor sau a gurii cu mainile nespalate.
  • Suprafetele cu care venim des in contact – clantele, telecomanda, intrerupatoarele – trebuie dezinfectate cat mai des.
  • Distantarea sociala este, de asemenea, necesara. Este indicat sa se pastreze o distanta de 2 metri fata de alte persoane, in special in locurile publice.
  • Se va evita contactul cu persoanele bolnave, mai ales cu cele care au febra sau tusesc.
  • Somnul de 7-8 ore si reducerea stresului sunt importante pentru sistemul imunitar.
  • Hidratarea este, de asemenea, esentiala. Se recomanda consumul zilnic a 2 litri de apa.

Atentie!

Daca esti diagnosticat cu diabet si ai simptome specifice infectiei cu noul coronavirus (febra, tuse, dispnee), ia legatura cu medicul.

Desi persoanele cu diabet au un risc mai mare de a face complicatii din cauza COVID-19, poti sa limitezi acest risc prin mentinerea nivelului optim al glicemiei si prin respectarea masurilor de preventie.

Tipuri de diabet

La nivel mondial, peste 425 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat. Exista doua tipuri de diabet – de tip 1 si 2. Diabetul gestational este o alta forma de boala, care afecteaza unele femei in timpul sarcinii.

Diabetul zaharat de tip 1 sau insulinodependent este o boala autoimuna in care sistemul imunitar distruge celulele beta ale pancreasului. Administrarea zilnica de insulina este necesara pentru a mentine un nivel normal al glicemiei.

Asociatia Americana de Diabet recomanda pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 sa isi verifice cetonele (compusi reziduali formati cand organismul nu dispune de suficienta insulina si este nevoit sa produca energie din grasimile stocate) la fiecare 4-6 ore cand sunt bolnavi sau cand nivelul glicemiei este mai mare de 240 miligrame pe decilitru.     

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, intalnita in aproape 90% din cazuri. In diabetul zaharat de tip 2, organismul fie nu produce suficienta insulina, fie nu o foloseste corespunzator, din cauza rezistentei la insulina.

Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 iau medicamente pentru a-si mentine glicemia la un nivel normal. Dupa ani de evolutie a bolii, cand administarea tratamentui oral este ineficienta pentru a mentine glicemia sub control, se recomanda tratamentul cu insulina.

In cazul in care apar simptome specifice ale infectiei COVID-19, pacientii cu diabet de tip 2 trebuie sa discute cu medicul in legatura cu administrarea tratamentului potrivit.

Diabetul gestational este specific sarcinii si, de obicei, se remite dupa nastere. Femeile cu diabet gestational au un risc mai mare de a face diabet de tip 2 mai tarziu in viata.

Gravidele cu diabet gestational sunt expuse mai mult complicatiilor in cazul in care contracteaza noul coronavirus.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-and-diabetes#outlook

https://www.diabetesresearch.org/coronavirus-and-diabetes

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871402120300424?via%3Dihub

Foto: https://pixabay.com/

Written By
More from Renate Daily

Iubirea interzisă a lui Ciprian Porumbescu

Unul dintre compozitorii valoroşi ai ţării noastre, Ciprian Porumbescu a avut un...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *