În mai toate ţările lumii, taxiurile au culoarea galbenă. Această nuanţă a fost aleasă acum mai bine de o sută de ani, de un vânzător de maşini din Statele Unite ale Americii. În Londra, taxiurile sunt negre, existând şi o explicaţie în acest sens.
În Londra, taxiurile negre sunt un adevărat simbol al oraşului. Această nuanţă (negrul nu este culoare, nu-i aşa?) a fost aleasă din raţiuni pur economice. Astfel, prima mare flotă de taximetre din Londra era formată din maşini Austin FX3, produse după 1948. Acestea erau negre şi nu au mai fost schimbate, pentru a nu se mai face cheltuieli în plus. Astfel, Londra a preluat această nuanţă pentru culoarea taxiurilor.
Cum a fost aleasă culoarea galbenă
Cel care a ales culoarea galbenă pentru maşini este John Hertz, un american care se ocupa cu vânzarea de maşini. Hertz intenţiona să înceapă o afacere cu taxiuri, însă a vrut ca maşinile sale să se diferenţieze de cele din trafic. Astfel, el a decis să comande o cercetare pentru a afla ce culoare se remarcă mai mult pe străzi, de la distanţă.
Cercetările efectuate la Universitatea din Chicago au evidenţiat faptul că galbenul este culoarea care se observă cel mai uşor într-un loc aglomerat.
Primul taxi de culoarea galbenă a apărut în New York, în 1912. Peste doi ani, John Hertz a pus bazele companiei de taxi Yellow Cab, care avea toate automobilele galbene. El a luat însă măsuri pentru a avea exclusivitate, astfel că operatorii independenţi nu îşi puteau alege aceeaşi culoare pentru maşinile lor. Totuşi, judecătorii au considerat această lege abuzivă, astfel că şi celelalte companii au putut folosi galbenul pentru taxiurile lor. Culoarea a fost aleasă de taxiurile din majoritatea statelor lumii, cu unele excepţii. Printre statele ale căror taximetre au adoptat galbenul pentru taxiuri se numără: Statele Unite ale Americii, Germania, India, Indonezia, Rusia, Suedia, Ungaria, Taiwan, Thailanda, Uruguay.
Citeşte şi: Fascinanta poveste a dervişilor rotitori
Foto: Pixabay