Elafonisi, plaja cu nisip roz din Creta

În lume există numeroase locuri frumoase, iar unul dintre acestea este plaja Elafonisi din Creta, Grecia.

Creta este cea mai mare insulă a Greciei și unul dintre locurile de vacanță preferate de mulți turiști. Cu o suprafață de 8.261 km², Creta are numeroase obiective turistice. Insula mai păstrează încă urmele civilizaţiilor care au influenţat-o de-a lungul îndelungatei sale istorii.

În Creta pot fi descoperite nu numai obiective culturale care aduc aminte de trecutul bogat al insulei, ci şi locuri deosebite, de la munţii înalţi şi stâncoşi la plajele întinse, defileuri şi golfuri. În multe dintre clădirile din Creta se pot observa influenţele veneţiene.

De ce are această culoare

Un loc de o frumuseţe remarcabilă din insula Creta este Elafonisi, care a fost desemnată de BBC ca fiind una dintre cele mai bune plaje „secrete” din Europa. Elafonisi este, de fapt, o mică insulă separată de ţărmul cretan de o lagună puţin adâncă. Plaja este căutată mai ales de familiile cu copii mici, pentru că apa nu este deloc adâncă, însă aici există, desigur, turişti de toate vârstele. Pe plaja Elafonisi se poate ajunge cu maşina sau cu autobuzul din Chania, iar drumul durează o oră şi jumătate.

În trecut, nuanţa roz a plajei era mai pronunţată. Foto: Wikipedia

Nisipul de aici are nuanţe uşor roz, care provin de la bucăţile sfărâmate de cochilii şi corali. În funcţie de flux şi reflux, aceste nuanţe sunt mai mult sau mai puţin roz. Vremea şi starea apei influenţează, de asemenea, nuanţele roz.

Nuanţa roz este dată de un  microorganism asemănător unei stridii numit Foraminifera bentonică. Foraminiferele sunt mici animale cu cochilie, care trăiesc în mare, sub roci. Carapacea lor este roz sau roşu aprins. Când animalele care se hrănesc cu ele mor, cochiliile lor se calcifică, amstecându-se cu nisipul, asfel rezultând nuanţele roz.

Turiştii obişnuiesc să ia cu ei din nisipul roz, ca suvenir. Foto: Unsplash

De-a lungul timpului, turiştii au luat (a se citi au furat) pur şi simplu din acest nisip roz, de aceea, culoarea nu mai are aceeaşi intensitate ca în trecut.

Unde mai există plaje cu nisip roz

Şi Insulele Bermude sunt renumite pentru plajele cu nisip roz. Nisipul de pe de aici nu este de origine vulcanică, ci provine tot de la foraminifere, care trăiesc pe partea inferioară a recifurilor sau sub roci. După ce mor, acestea sunt amestecate cu nisipul şi cu bucăţile de corali, rezultând culoarea roz. Plajele cu această nuanţă din insulele Bermude au nisipul fin, fiind căutate şi ca loc de desfăşurare a nunţilor.

În lume mai există şi alte plaje cu nisip roz: în insulele Santa Cruz din Filipine şi în Sardinia (insula Budelli).

Totodată, în lume există şi plaje cu nisip negru, despre care poţi citi AICI.

@drenate. Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Ce se întâmplă cu banii aruncaţi în Fontana di Trevi

Popularizată în filmul „La Doce Vita” al lui Federico Fellini, Fontana di...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *